Sport, élmény és oktatás: a Sportszervező szak

Egyetemi felvételire az általános felvételi eljáráson belül egy évben kétszer van alkalom: a hagyományos, ősszel induló képzésekre februárig, a keresztfélévesekre pedig novemberig lehet jelentkezni. A középiskolások, gimnazisták többségét az első variáció érinti, akik szeptemberben már egyetemisták szeretnének lenni. A pályaválasztás, hacsak valaki nem biztos már egészen kicsi korától benne, komoly fejtörést okoz az érettségiző diáknak, és a családjának is. Felvételi kiadványok sora, internetes böngészés, a már egyetemista barátok kikérdezése – ismerős érzés lehet sokak számára. Sportképzés rovatunkban eddig a posztgraduális szakokat vettük sorra, most azonban szeretnénk alternatívákat kínálni az első felvételijük előtt állóknak is. Ezúttal az ELTE-PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete által indított Sportszervező BSc szakot mutatjuk be, hogy mi várható a képzés ideje alatt, és utána.

„A mi szakunk kifejezetten olyan diákokat szokott vonzani, akik szeretik a sportot, és hivatásszerűen is ezen a területen terveznek tevékenykedni, legyen szó a rendezvényszervezésről, vagy a sportmarketingről” – fogalmazott Dr. Bukta Zsuzsanna, egyetemi adjunktus, a képzés szakfelelőse arról, hogy kiknek ajánlják a Sportszervező szakot. Hozzátéve: „A sportszervetek folyamatosan bővítik a csapatukat, most sokkal több lehetőség van a sportban, mint 10 évvel korábban”.

„A szakmai gyakorlatok kifejezetten izgalmasak, ehhez hozzájárul az egyetem kiterjedt kapcsolatrendszere a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a sportegyesületekkel, sportszervezetekkel, sportszövetségekkel, és a sporttal foglalkozó cégekkel. A Sportszervező az egyik leggyakorlatiasabb szakunk a 60 százalékos gyakorlati arányával” – mondta el a tematikáról a szak felelőse. A tantárgyak főként a közgazdaságra, a jogra, a menedzsmentre és a marketingre épülnek, de széleskörű tudásanyagot adnak a rekreáció, az egészségfejlesztés, az anatómia, az informatika, a kommunikáció, a politológia és a pénzügy világából is. Többek között olyan érdekes tantárgyakat tanulnak, mint a vezetéslélektan, a szervezetpszichológia, a sportpedagógia, a diplomácia és protokoll. Vannak olyan tárgyak is, amelyek egy-egy sportág berkeibe vezetnek bele mélyebben.

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.

 

 

Sportlétesítmény-menedzsment képzés

Ha már rendelkezel diplomával, de úgy érzed, szeretnéd még képezni magadat, kiváló választás lehet egy szakirányú továbbképzés, amivel ráadásul újabb diplomát szerezhetsz. Sportképzés rovatunkban ezúttal a Milton Friedman Egyetemen induló Sportlétesítmény-menedzsment szakot mutatjuk be.

„A szak célja olyan szakemberek képzése, akik a sportiparban képzelik el a jövőjüket, és megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek menedzser szerep betöltésére a sport területén funkcionáló létesítményekben” – a szak alapítói ezen irányelvek alapján alkották meg a koncepciót.

A Sportlétesítmény menedzser képesítést adó három féléves szakon a hallgatók sporttudományi, sportgazdasági, létesítményüzemeltetési, jogi, informatikai, pénzügyi, marketing, szervezés- és vezetéselméleti, projektmenedzsment, humán erőforrás, illetve biztonságtechnikai ismereteket sajátíthatnak el, miközben belekóstolhatnak a média, a reklámok, a sajtókapcsolatok világába, és a sporttal kapcsolatos pályázatírás rejtelmeibe is.

Dr. Szatmári Péter mb. rektor. elmondta: nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is egyedülálló a képzés. Az országban az elmúlt években számos magas színvonalú sportlétesítmény épült, illetve újult meg. A munkaerőpiacnak pedig szüksége van olyan felkészült és képzett szakemberekre, akik ezeket a sportcsarnokokat, uszodákat hosszú távon üzemeltetni fogják, és a szak elvégzése után akár azonnal használni tudják a tudásukat.

„Arra törekedtünk, hogy minél gyakorlatorientáltabb képzést nyújtsunk, hiszen a szakmát a leginkább a gyakorlatban lehet megtanulni. A képzés színvonalához jelentősen hozzájárul az oktatói gárda, akik maguk is aktív sportszakemberek. A kormányzattal és a sportszakmával egy közös tudásbázist hoztunk létre. A képzés a Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával valósul meg, amelyet a diplomában is feltüntetünk. Az szintén egyedi, hogy két felsőoktatási intézmény ennyire jól össze tud dolgozni.” – fogalmazott a rektor, kiemelve Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos rektorral való együttműködésüket. Az oktatók közt olyan előadókat találunk, mint dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Dr. Simicskó István kormánybiztos, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Molnár Zoltán szakmai felelős, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, Császári Attila, az adidas marketingigazgatója. Sok segítséget kaptunk a sportklubok vezetőitől is, például FTC, Vasas, MTK, Honvéd. A hallgatók helyszínbejáráson vehettek részt többek között a Groupama Arénában, a Városligeti Műjégpályán, a Tüskecsarnokban, a Császár-Komjádi Uszodában vagy a Duna Arénában, ahol első kézből tanulhattak a létesítményüzemeltetésről. Nálunk az elmélet–gyakorlat arány: 1/3:2/3, ami szintén példátlan a felsőfokú oktatásban – tette hozzá. A rektor arról is beszélt, hogy nemcsak a fővárosi, hanem a vidéki helyszínekre is ellátogattak, ahol különösen fontos, hogy legyenek szakértő létesítményüzemeltetők, akik többfunkciósan tudják kihasználni az adottságokat, közösségi tereket teremtve.

A szakon végzettek magabiztos tudást és olyan kompetenciákat sajátíthatnak el, amelyeknek köszönhetően átlátják a sportszervezetek működési struktúráját, megismerik a gazdasági szereplők viselkedését, és képesek mások irányítására, az önálló döntések meghozatalára. A képzés céljához a számonkérés is igazodik: főként helyzetgyakorlatok, a való életben is előfordulható példafeladatok útján történik. Olyan speciális ismereteket sajátíthatnak el, amelyek nagy előnyhöz juttathatják őket a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során. Ezzel kapcsolatban már a képzés közben is sok pozitív visszajelzés érkezett.

Kik jelentkezhetnek? A Sportlétesítmény menedzsment szak diplomára épülő posztgraduális továbbképzés, amelyre bármely képzési területről lehet jelentkezni. A jelen hallgatók közt is van pedagógus, geográfus, közgazdász, jogász. A közös pont mindegyüknél: a sport tisztelete és szeretete. A szakon elsőkként végzett diplomások – 25 hallgató – a sikeres záróvizsgák után július 12-én vették át az oklevelüket.

A szak neve: Sportlétesítmény menedzsment szakirányú továbbképzés

Oklevélben szereplő szakképzettség: Sportlétesítmény menedzser

Intézmény: Milton Friedman Egyetem

Képzési idő: 3 félév

Tandíj: 250 000 Ft/félév

Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 25.

Végh Nóra Judit

A cikk a nyomtatott magazinban is olvasható.

SPORTPROTOKOLL KÉPZÉS INDUL

SPORTPROTOKOLL KÉPZÉS INDUL

Tavaly szeptemberben már a második alkalommal kezdték meg tanulmányaikat a Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere képzés hallgatói a Kodolányi János Egyetemen. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a szak idén februárban keresztfélévben is indult.

A szakalapítást konkrét, a piacon jelentkező igény előzte meg, hiszen hazánk és főként Budapest sorra rendezi a kiemelt jelentőségű világversenyeket, ugyanakkor képzett, idegen nyelven beszélő, gyakorlati sportrendezvényszervezési és megfelelő szintű sportprotokoll- ismerettel, illetve sportdiplomáciai affinitással rendelkező szakemberből sajnos csak kevés van jelen.  E hiátust felismerve, az elmúlt évtizedben szerzett szakmai tapasztalatok vezettek arra, hogy a jelenlegi sportképzések palettáját bővítve olyan posztgraduális, tehát diplomára épülő szakirányú továbbképzési szakot alkossak, mely célzottan a gyakorlatban azonnal alkalmazható ismereteket közvetít és kizárólag az adott szakterületen jelenleg is aktívan tevékenykedő szakemberek előadásában, interpretációjában teszünk elérhetővé a hozzánk jelentkezett hallgatók számára.” – nyilatkozott Hossó Nikoletta szakfelelős, a szak alapítója.

A képzés során többek között sportmarketing, tárgyalástechnika, sportdiplomácia, konferencia és rendezvényszervezés, illem-, etikett ismeretek és sportjog órákat hallgathatnak. Megismerkednek a hazai sportirányítással, a nemzetközi sportszervezetekkel, valamint a sportversenyek szervezésébe és az olimpiai protokoll kulisszái mögé is betekinthetnek. A szakon a sportélet elismert oktatóitól tanulnak, akik aktív szakemberként dolgoznak, és első kézből adják át tapasztalataikat. A szak további sajátossága az egyetemi szintű képzések közt, hogy tematikája 60 százalék gyakorlat, 40 százalék elméleti arányban épül fel, és a napi gyakorlatban hasznosítható, a munkaerőpiacon is értékes ismeretek elsajátítására fókuszál.

A Kodolányi János Egyetem Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere posztgraduális képzését jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik sportszövetségnél dolgoznak, akik korábban már részt vettek sportesemények lebonyolításában, akár önkéntesként, akár alkalmazottként és mindazoknak, akiket a sport az egyszerű, jó szurkolónál nagyobb mértékben érdekel. A közeli és távolabbi jövőben annyi sportesemény kerül lebonyolításra hazánkban, hogy égető szükség van e területek átfogó ismeretére és az átlagérdeklődőknél jóval magasabb szakmai tudással rendelkező igazi szakemberekre, akik nélkül a sportesemények lebonyolítása bizony csorbát szenvedhet. Az önkéntesek elkötelezettségét, lelkesedését megőrizve, a szervezés csínját-bínját elsajátítva alakulhat ki egy olyan szakértői gárda, amely akár komoly multisportesemény hazai lebonyolítására is alkalmas és szinte bármikor hadra fogható.

Karger Kocsis László

A Kodolányi János Egyetem óraadó tanára, számos magyarországi világbajnokság protokollfőnöke, 40 éven keresztül a magyar állami sportirányítás volt protokollfőnöke.

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.

AZ EDUTUS EGYETEM SPORTOLÓI PROGRAMJA

AZ EDUTUS EGYETEM SPORTOLÓI PROGRAMJA

A szakmai háttér

Az Edutus Főiskola – tavaly óta akkreditált Egyetem – 2012-ben indította el a kettős életpályamodellt támogató Sportolói Programját, azóta folyamatosan csiszolva és továbbfejlesztve azt. Az elmúlt félévben 14 Sportcsillag ösztöndíjast köszönthetett az egyetem falai között. A hallgatók olyan kiváló sportolók, akik tanulmányaik ideje alatt esélyesek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai érmet szerezzenek, vagy éppen már rendelkeznek is ilyen eredménnyel. Az intézmény 2013-ban az elsők között kötött együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Azóta évről évre egyre több sportoló választja az Edutus képzéseit, és többen közülük Sportcsillag nagykövetekké váltak, akik biztatják társaikat a tanulásra. Az első sportnagyköveti tisztséget Csernoviczki Éva, a londoni olimpián bronzérmet szerzett cselgáncsozó töltötte be, aki a program arcává vált. Az ő és újabb sportnagyköveteik – Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Decker Ádám, Gyarmati Anna – segítségével a különböző sportági szakszövetségekhez és egyesületekhez is eljutott a program híre a pályaválasztás előtt álló utánpótlás-korúak, a versenyzők és a sportszakemberek számára is. Az elmúlt hét évben évente közel 50 sportoló vett részt a programban.

A program vezetője

„Az Edutus Sportolói Programjának célja, hogy a civil életben is hasznosuljanak azok a készségek, amelyek az élsportolókat jellemzik; így a kitartás, az összpontosítási képesség és a feladat iránti alázat.” – meséli a program vezetője, Csépe Bálintné Dzúr Panni, aki a kezdeti lépésektől fogva követi a projektet, és szívügyének tekinti a sportolók támogatását a tanulásban. Az egyetem profilja elsősorban a közgazdász és műszaki végzettséget adó szakok, a hallgatók hat alapképzés, két mesterszak, valamint felsőoktatási- és posztgraduális szakképzések közül választhatnak. „Ezek a szakok azért is kifejezetten előnyösek lehetnek egy sportoló számára, mert közgazdasági, üzleti ismereteket sajátíthatnak el, és akár a későbbi önálló vállalkozói tevékenységüket is megalapozhatják. Az egyetem maximális tekintettel van a sportolói létformára, így e-tananyagokkal, webináriumokkal, és személyes mentorálással is segítjük a hallgatókat. A követelmények azonban egységesek mindenki számára. Nagyon keményen megdolgoznak a tanulásban is az eredményekért, akárcsak a sportban, mi annyiban segítünk, hogy minden lehetséges feltételt biztosítunk ehhez” – teszi hozzá. Mint mondja: hozzászokott már ahhoz, hogy a sportolók élete egy külön világ; folyamatosan edzenek, versenyekre járnak, gyakran utaznak külföldre. Van, hogy a messengeren keresik, vagy éppen a világ másik végéről egy versenyről hívják fel tanulmányi ügy miatt. Hozzá bármivel fordulhatnak, és már kb. mindenki napirendjét fejből tudja. „A hallgatóink számomra már olyanok, mintha a saját gyerekeim lennének, ugyanúgy izgulok, szurkolok értük. És nagyon követem a sportéletet, hogy mindig képben legyek, és ha kell, alá tudjam támasztani a tanároknak is, hogy most épp azért nem tud valaki az egyetemen lenni, mert pl. világeseményen a döntőbe jutott.” Csépe Bálintné Dzúr Panni jelenleg maga is továbbképzi magát és a Testnevelési Egyetemi diplomája után sportprotokoll képzésen tanul, hogy gyakorlati tudását rendszerezze. A protokollt egyébként is napi szinten alkalmazza: a diákokat felkészíti, hogy kik a tanáraik, professzoraik, és az oktatókat is arra, hogy milyen sportolók ülnek a padsorok között.

A SPORTCSILLAGOK

Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó

Kereskedelem és marketing szak

„Mindennek megvan a maga helye és az ideje az életemben. Szokták is mondani, hogy jó vagyok „time-managementből”, bár néha már magam sem értem, hogy csinálom. Amikor edzek, akkor 100 százalékosan arra koncentrálok, és megnyugtat a tudat, hogy a kislányom jó kezekben van, vagy a férjem, vagy a nagymamák szoktak rá vigyázni, és van egy nagyon szuper bébiszitterünk is. Amikor otthon vagyok, akkor a családé a főszerep. És valahogy ezek mellett helyezkedik el a harmadik dimenzió, a tanulás (nevet). Tanulni hétvégente szoktam, illetve amikor éppen egy kevésbé feszített tempójú edzési hét van, akkor előre megszervezem magamnak, hogy ezzel foglalkozzak. Szervezős típus vagyok. A programjaimat is úgy alakítom, ha meghívnak valahova, szeretem jó előre tudni, hogy mikor, hol, kb. olyan pontosan, hogy melyik buszra kell felszállni. A spontaneitást már abszolút el lehet felejteni (nevet). A párom szerint a logisztika illik a legjobban hozzám, és ez nemcsak vicc, mert a szakomnak van egy logisztika szakiránya, úgyhogy valószínű, azt fogom választani.”

Vámos Márton világbajnok válogatott vízilabdázó

Gazdálkodási és menedzsment szak

„Ha minden jól megy, akkor közgazdásszá fogok válni a jövőben. És remélem, hogy ez már a közeljövő (nevet). A továbbtanulás nem is volt kérdés nálam, fontosnak tartom a diplomát, és örülök neki, hogy közben a főiskola egyetemmé vált, és ez emeli a megszerzett papír értékét. A sportösztöndíjas programban ez a képzés állt a legközelebb a szívemhez, és valamennyire jó matekosnak is tartom magamat, ezért választottam a Gazdálkodási és menedzsment szakot. Nem mondom, hogy egyszerű összeegyeztetni az élsportot és a tanulást. Egyéni tanrenddel tanulok, mindig annyi tárgyat veszek fel, amennyi belefér az időmbe. Most már csak 5-6 kurzus van hátra, és jöhet a szakdolgozat, illetve még szakmai nyelvvizsgát is kell tennünk. Az első három évet Szolnokról csináltam, az kemény volt, most valamivel könnyebb Budapestről, de most is rengeteg mérkőzésünk és sok külföldi út is van. Arra hajlamos vagyok, hogy a vizsgaidőszakban az utolsó hetekre hagyjak mindent, de talán kell is az utolsó pillanatok extázisa, mintha reprodukálnánk a mérkőzés-hangulatot (nevet). Az Edutus nagyon hallgatóbarát. Még arra is volt példa, hogy a tanárok külön konzultációs lehetőséget biztosítottak. Hálás vagyok érte, hogy az egyetem támogatja a sportolókat. ”

Balog Gábor Európa-bajnok úszó

Kereskedelem és marketing szak

„Az érettségi után mindenképp szerettem volna diplomát is szerezni. Jelentkezhettem volna sporttal kapcsolatos szakra, de mivel van OKJ-s edző képesítésem, így úgy éreztem, valami más irányban kellene még képeznem magamat, és az edzőm is ezt javasolta. Épp amikor kint voltam a riói olimpián, akkor úszó körökben hallottam erről a lehetőségről. A képzések közül a kereskedelem és marketing szak hasznosnak tűnt számomra, és miután elkezdtem, meg is tetszett. Mivel az állandó edzések és versenyek közt nagyon sűrű a napirendem, sokat segít a tanulásban, hogy online visszanézhetőek az órák. A múltkor is úgy vizsgáztam közgazdaságtanból, hogy előtte edzőtáborban voltam.”

Végh Nóra Judit

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.