SportMenedzser Magazin

SPORTPROTOKOLL KÉPZÉS INDUL

SPORTPROTOKOLL KÉPZÉS INDUL

Tavaly szeptemberben már a második alkalommal kezdték meg tanulmányaikat a Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere képzés hallgatói a Kodolányi János Egyetemen. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a szak idén februárban keresztfélévben is indult.

Tavaly szeptemberben már a második alkalommal kezdték meg tanulmányaikat a Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere képzés hallgatói a Kodolányi János Egyetemen. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a szak idén februárban keresztfélévben is indult.

A szakalapítást konkrét, a piacon jelentkező igény előzte meg, hiszen hazánk és főként Budapest sorra rendezi a kiemelt jelentőségű világversenyeket, ugyanakkor képzett, idegen nyelven beszélő, gyakorlati sportrendezvényszervezési és megfelelő szintű sportprotokoll- ismerettel, illetve sportdiplomáciai affinitással rendelkező szakemberből sajnos csak kevés van jelen.  E hiátust felismerve, az elmúlt évtizedben szerzett szakmai tapasztalatok vezettek arra, hogy a jelenlegi sportképzések palettáját bővítve olyan posztgraduális, tehát diplomára épülő szakirányú továbbképzési szakot alkossak, mely célzottan a gyakorlatban azonnal alkalmazható ismereteket közvetít és kizárólag az adott szakterületen jelenleg is aktívan tevékenykedő szakemberek előadásában, interpretációjában teszünk elérhetővé a hozzánk jelentkezett hallgatók számára.” – nyilatkozott Hossó Nikoletta szakfelelős, a szak alapítója.

A képzés során többek között sportmarketing, tárgyalástechnika, sportdiplomácia, konferencia és rendezvényszervezés, illem-, etikett ismeretek és sportjog órákat hallgathatnak. Megismerkednek a hazai sportirányítással, a nemzetközi sportszervezetekkel, valamint a sportversenyek szervezésébe és az olimpiai protokoll kulisszái mögé is betekinthetnek. A szakon a sportélet elismert oktatóitól tanulnak, akik aktív szakemberként dolgoznak, és első kézből adják át tapasztalataikat. A szak további sajátossága az egyetemi szintű képzések közt, hogy tematikája 60 százalék gyakorlat, 40 százalék elméleti arányban épül fel, és a napi gyakorlatban hasznosítható, a munkaerőpiacon is értékes ismeretek elsajátítására fókuszál.

A Kodolányi János Egyetem Sportprotokoll és nemzetközi sportrendezvények szakembere posztgraduális képzését jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik sportszövetségnél dolgoznak, akik korábban már részt vettek sportesemények lebonyolításában, akár önkéntesként, akár alkalmazottként és mindazoknak, akiket a sport az egyszerű, jó szurkolónál nagyobb mértékben érdekel. A közeli és távolabbi jövőben annyi sportesemény kerül lebonyolításra hazánkban, hogy égető szükség van e területek átfogó ismeretére és az átlagérdeklődőknél jóval magasabb szakmai tudással rendelkező igazi szakemberekre, akik nélkül a sportesemények lebonyolítása bizony csorbát szenvedhet. Az önkéntesek elkötelezettségét, lelkesedését megőrizve, a szervezés csínját-bínját elsajátítva alakulhat ki egy olyan szakértői gárda, amely akár komoly multisportesemény hazai lebonyolítására is alkalmas és szinte bármikor hadra fogható.

Karger Kocsis László

A Kodolányi János Egyetem óraadó tanára, számos magyarországi világbajnokság protokollfőnöke, 40 éven keresztül a magyar állami sportirányítás volt protokollfőnöke.

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.