SportMenedzser Magazin

AZ EDUTUS EGYETEM SPORTOLÓI PROGRAMJA

AZ EDUTUS EGYETEM SPORTOLÓI PROGRAMJA

Az Edutus Főiskola – tavaly óta akkreditált Egyetem – 2012-ben indította el a kettős életpályamodellt támogató Sportolói Programját, azóta folyamatosan csiszolva és továbbfejlesztve azt. Az elmúlt félévben 14 Sportcsillag ösztöndíjast köszönthetett az egyetem falai között.

A szakmai háttér

Az Edutus Főiskola – tavaly óta akkreditált Egyetem – 2012-ben indította el a kettős életpályamodellt támogató Sportolói Programját, azóta folyamatosan csiszolva és továbbfejlesztve azt. Az elmúlt félévben 14 Sportcsillag ösztöndíjast köszönthetett az egyetem falai között. A hallgatók olyan kiváló sportolók, akik tanulmányaik ideje alatt esélyesek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai érmet szerezzenek, vagy éppen már rendelkeznek is ilyen eredménnyel. Az intézmény 2013-ban az elsők között kötött együttműködési megállapodást a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Azóta évről évre egyre több sportoló választja az Edutus képzéseit, és többen közülük Sportcsillag nagykövetekké váltak, akik biztatják társaikat a tanulásra. Az első sportnagyköveti tisztséget Csernoviczki Éva, a londoni olimpián bronzérmet szerzett cselgáncsozó töltötte be, aki a program arcává vált. Az ő és újabb sportnagyköveteik – Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Decker Ádám, Gyarmati Anna – segítségével a különböző sportági szakszövetségekhez és egyesületekhez is eljutott a program híre a pályaválasztás előtt álló utánpótlás-korúak, a versenyzők és a sportszakemberek számára is. Az elmúlt hét évben évente közel 50 sportoló vett részt a programban.

A program vezetője

„Az Edutus Sportolói Programjának célja, hogy a civil életben is hasznosuljanak azok a készségek, amelyek az élsportolókat jellemzik; így a kitartás, az összpontosítási képesség és a feladat iránti alázat.” – meséli a program vezetője, Csépe Bálintné Dzúr Panni, aki a kezdeti lépésektől fogva követi a projektet, és szívügyének tekinti a sportolók támogatását a tanulásban. Az egyetem profilja elsősorban a közgazdász és műszaki végzettséget adó szakok, a hallgatók hat alapképzés, két mesterszak, valamint felsőoktatási- és posztgraduális szakképzések közül választhatnak. „Ezek a szakok azért is kifejezetten előnyösek lehetnek egy sportoló számára, mert közgazdasági, üzleti ismereteket sajátíthatnak el, és akár a későbbi önálló vállalkozói tevékenységüket is megalapozhatják. Az egyetem maximális tekintettel van a sportolói létformára, így e-tananyagokkal, webináriumokkal, és személyes mentorálással is segítjük a hallgatókat. A követelmények azonban egységesek mindenki számára. Nagyon keményen megdolgoznak a tanulásban is az eredményekért, akárcsak a sportban, mi annyiban segítünk, hogy minden lehetséges feltételt biztosítunk ehhez” – teszi hozzá. Mint mondja: hozzászokott már ahhoz, hogy a sportolók élete egy külön világ; folyamatosan edzenek, versenyekre járnak, gyakran utaznak külföldre. Van, hogy a messengeren keresik, vagy éppen a világ másik végéről egy versenyről hívják fel tanulmányi ügy miatt. Hozzá bármivel fordulhatnak, és már kb. mindenki napirendjét fejből tudja. „A hallgatóink számomra már olyanok, mintha a saját gyerekeim lennének, ugyanúgy izgulok, szurkolok értük. És nagyon követem a sportéletet, hogy mindig képben legyek, és ha kell, alá tudjam támasztani a tanároknak is, hogy most épp azért nem tud valaki az egyetemen lenni, mert pl. világeseményen a döntőbe jutott.” Csépe Bálintné Dzúr Panni jelenleg maga is továbbképzi magát és a Testnevelési Egyetemi diplomája után sportprotokoll képzésen tanul, hogy gyakorlati tudását rendszerezze. A protokollt egyébként is napi szinten alkalmazza: a diákokat felkészíti, hogy kik a tanáraik, professzoraik, és az oktatókat is arra, hogy milyen sportolók ülnek a padsorok között.

A SPORTCSILLAGOK

Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó

Kereskedelem és marketing szak

„Mindennek megvan a maga helye és az ideje az életemben. Szokták is mondani, hogy jó vagyok „time-managementből”, bár néha már magam sem értem, hogy csinálom. Amikor edzek, akkor 100 százalékosan arra koncentrálok, és megnyugtat a tudat, hogy a kislányom jó kezekben van, vagy a férjem, vagy a nagymamák szoktak rá vigyázni, és van egy nagyon szuper bébiszitterünk is. Amikor otthon vagyok, akkor a családé a főszerep. És valahogy ezek mellett helyezkedik el a harmadik dimenzió, a tanulás (nevet). Tanulni hétvégente szoktam, illetve amikor éppen egy kevésbé feszített tempójú edzési hét van, akkor előre megszervezem magamnak, hogy ezzel foglalkozzak. Szervezős típus vagyok. A programjaimat is úgy alakítom, ha meghívnak valahova, szeretem jó előre tudni, hogy mikor, hol, kb. olyan pontosan, hogy melyik buszra kell felszállni. A spontaneitást már abszolút el lehet felejteni (nevet). A párom szerint a logisztika illik a legjobban hozzám, és ez nemcsak vicc, mert a szakomnak van egy logisztika szakiránya, úgyhogy valószínű, azt fogom választani.”

Vámos Márton világbajnok válogatott vízilabdázó

Gazdálkodási és menedzsment szak

„Ha minden jól megy, akkor közgazdásszá fogok válni a jövőben. És remélem, hogy ez már a közeljövő (nevet). A továbbtanulás nem is volt kérdés nálam, fontosnak tartom a diplomát, és örülök neki, hogy közben a főiskola egyetemmé vált, és ez emeli a megszerzett papír értékét. A sportösztöndíjas programban ez a képzés állt a legközelebb a szívemhez, és valamennyire jó matekosnak is tartom magamat, ezért választottam a Gazdálkodási és menedzsment szakot. Nem mondom, hogy egyszerű összeegyeztetni az élsportot és a tanulást. Egyéni tanrenddel tanulok, mindig annyi tárgyat veszek fel, amennyi belefér az időmbe. Most már csak 5-6 kurzus van hátra, és jöhet a szakdolgozat, illetve még szakmai nyelvvizsgát is kell tennünk. Az első három évet Szolnokról csináltam, az kemény volt, most valamivel könnyebb Budapestről, de most is rengeteg mérkőzésünk és sok külföldi út is van. Arra hajlamos vagyok, hogy a vizsgaidőszakban az utolsó hetekre hagyjak mindent, de talán kell is az utolsó pillanatok extázisa, mintha reprodukálnánk a mérkőzés-hangulatot (nevet). Az Edutus nagyon hallgatóbarát. Még arra is volt példa, hogy a tanárok külön konzultációs lehetőséget biztosítottak. Hálás vagyok érte, hogy az egyetem támogatja a sportolókat. ”

Balog Gábor Európa-bajnok úszó

Kereskedelem és marketing szak

„Az érettségi után mindenképp szerettem volna diplomát is szerezni. Jelentkezhettem volna sporttal kapcsolatos szakra, de mivel van OKJ-s edző képesítésem, így úgy éreztem, valami más irányban kellene még képeznem magamat, és az edzőm is ezt javasolta. Épp amikor kint voltam a riói olimpián, akkor úszó körökben hallottam erről a lehetőségről. A képzések közül a kereskedelem és marketing szak hasznosnak tűnt számomra, és miután elkezdtem, meg is tetszett. Mivel az állandó edzések és versenyek közt nagyon sűrű a napirendem, sokat segít a tanulásban, hogy online visszanézhetőek az órák. A múltkor is úgy vizsgáztam közgazdaságtanból, hogy előtte edzőtáborban voltam.”

Végh Nóra Judit

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.