SportMenedzser Magazin

A sport és tanulás egysége – Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium

A sportoló gyerekek szülei előbb-utóbb szembesülnek azzal a problémával, hogy miként legyen egyensúlyban a tanulás és a sport csemetéjüknél. Nehéz döntés ez, mely egy életre meghatározhatja a gyerek karrierjét. Vannak családok, ahol a sport szóba sem jöhet, mint életcél, máshol pont fordítva, az élsport alá rendelődik a tanulás. A sportoló gyerekek száma jelentősen megnőtt az utóbbi években, így ez a kérdéskör egyre több szülőt érint. Szerencsére ma már nem egy olyan általános iskola, és középiskola van, ahol az élsportoló gyerekeket olyan feltételekkel várják, melyekkel nem kell a tanulásról lemondaniuk, más szavakkal, ahol a sporttal töltött időt tolerálják, elfogadják, egyben segítik, hogy a tanuló lehetőleg mindkét színtéren megfelelően tudjon teljesíteni. Azt talán még a legelfogultabb szülők is elfogadják, hogy egy gyerek jól induló sportkarrierje is bármikor megszakadhat, legyen az egy sérülés, vagy olyan lelki teher, ami után már, jó esetben, csak amatőr szinten tud sportolni. Abból pedig jellemzően nem lehet megélni, így az elhanyagolt tanulás megbosszulja magát.

A fentieket teljes mértékben figyelembe veszik a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban. A korábbi nevén Medve utcai iskola több, mint száz éves múltra tekint vissza és közel harminc éve viseli az olimpiai bajnok úszó nevét. Pestiesen mondva ezer éve sportiskola, ahol nem csak szavakban, hanem tettekben is kiemelten kezelik a sportoló tanulókat. Amint azt bemutatkozásukban is kiemelik, fő céljuk az élsportoló diákok számára az edzés, a versenyzés és a tanulás összehangolása, segítése. Struktúráját tekintve 8 évfolyamos általános iskola, és 4, illetve 5 évfolyamos gimnázium. Felső tagozaton élsportolói tehetséggondozó osztály van minden évfolyamon, a gimnáziumban pedig sportosztályok vannak. Az iskolában kiemelten kezelik az olimpiai értékeket, így többek között a Fair Play szellemiségét is külön órákon mutatják be a tanulóknak. További érdekességek és a részletek az iskola honlapján találhatóak.

   Polgár Anikó intézményvezető, Vincze Judit intézményvezető-helyettes a szerzővel és kolléganőjével

Egy épületbe belépve, különösen, ha oktatási intézményről van szó, nem árt, ha átérzünk valamit annak atmoszférájából, hangulatából. A Csík Iskola erre remek példa. Ha van szerencsénk beszélgetni az ott tanító pedagógusokkal, akkor ez a magával ragadó érzés még tovább fokozódik, a szakmai elhivatottság, a sport és tanulás egységének filozófiája árad irányunkba, és ami talán még ennél is fontosabb, a gyerekek szeretete. 

A felvételivel kapcsolatos információk az iskola weboldalán érhetőek el: http://www.csikferenc.hu/

Polgár Anikó intézményvezető nyilatkozata 34.30-tól itt látható:  https://mediaklikk.hu/video/hirado-2020-10-21-i-adas-15/

Tájékoztató felvételiről: Gimnáziumi felvételi tájékoztató 2020 21 tanév