SportMenedzser Magazin

Sport, élmény és oktatás: a Sportszervező szak

Egyetemi felvételire az általános felvételi eljáráson belül egy évben kétszer van alkalom: a hagyományos, ősszel induló képzésekre februárig, a keresztfélévesekre pedig novemberig lehet jelentkezni. A középiskolások, gimnazisták többségét az első variáció érinti, akik szeptemberben már egyetemisták szeretnének lenni. A pályaválasztás, hacsak valaki nem biztos már egészen kicsi korától benne, komoly fejtörést okoz az érettségiző diáknak, és a családjának is. Felvételi kiadványok sora, internetes böngészés, a már egyetemista barátok kikérdezése – ismerős érzés lehet sokak számára. Sportképzés rovatunkban eddig a posztgraduális szakokat vettük sorra, most azonban szeretnénk alternatívákat kínálni az első felvételijük előtt állóknak is. Ezúttal az ELTE-PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézete által indított Sportszervező BSc szakot mutatjuk be, hogy mi várható a képzés ideje alatt, és utána.

„A mi szakunk kifejezetten olyan diákokat szokott vonzani, akik szeretik a sportot, és hivatásszerűen is ezen a területen terveznek tevékenykedni, legyen szó a rendezvényszervezésről, vagy a sportmarketingről” – fogalmazott Dr. Bukta Zsuzsanna, egyetemi adjunktus, a képzés szakfelelőse arról, hogy kiknek ajánlják a Sportszervező szakot. Hozzátéve: „A sportszervetek folyamatosan bővítik a csapatukat, most sokkal több lehetőség van a sportban, mint 10 évvel korábban”.

„A szakmai gyakorlatok kifejezetten izgalmasak, ehhez hozzájárul az egyetem kiterjedt kapcsolatrendszere a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a sportegyesületekkel, sportszervezetekkel, sportszövetségekkel, és a sporttal foglalkozó cégekkel. A Sportszervező az egyik leggyakorlatiasabb szakunk a 60 százalékos gyakorlati arányával” – mondta el a tematikáról a szak felelőse. A tantárgyak főként a közgazdaságra, a jogra, a menedzsmentre és a marketingre épülnek, de széleskörű tudásanyagot adnak a rekreáció, az egészségfejlesztés, az anatómia, az informatika, a kommunikáció, a politológia és a pénzügy világából is. Többek között olyan érdekes tantárgyakat tanulnak, mint a vezetéslélektan, a szervezetpszichológia, a sportpedagógia, a diplomácia és protokoll. Vannak olyan tárgyak is, amelyek egy-egy sportág berkeibe vezetnek bele mélyebben.

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.