SportMenedzser Magazin

Sportlétesítmény-menedzsment képzés

Ha már rendelkezel diplomával, de úgy érzed, szeretnéd még képezni magadat, kiváló választás lehet egy szakirányú továbbképzés, amivel ráadásul újabb diplomát szerezhetsz. Sportképzés rovatunkban ezúttal a Milton Friedman Egyetemen induló Sportlétesítmény-menedzsment szakot mutatjuk be.

Ha már rendelkezel diplomával, de úgy érzed, szeretnéd még képezni magadat, kiváló választás lehet egy szakirányú továbbképzés, amivel ráadásul újabb diplomát szerezhetsz. Sportképzés rovatunkban ezúttal a Milton Friedman Egyetemen induló Sportlétesítmény-menedzsment szakot mutatjuk be.

„A szak célja olyan szakemberek képzése, akik a sportiparban képzelik el a jövőjüket, és megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint készségek birtokában képesek menedzser szerep betöltésére a sport területén funkcionáló létesítményekben” – a szak alapítói ezen irányelvek alapján alkották meg a koncepciót.

A Sportlétesítmény menedzser képesítést adó három féléves szakon a hallgatók sporttudományi, sportgazdasági, létesítményüzemeltetési, jogi, informatikai, pénzügyi, marketing, szervezés- és vezetéselméleti, projektmenedzsment, humán erőforrás, illetve biztonságtechnikai ismereteket sajátíthatnak el, miközben belekóstolhatnak a média, a reklámok, a sajtókapcsolatok világába, és a sporttal kapcsolatos pályázatírás rejtelmeibe is.

Dr. Szatmári Péter mb. rektor. elmondta: nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is egyedülálló a képzés. Az országban az elmúlt években számos magas színvonalú sportlétesítmény épült, illetve újult meg. A munkaerőpiacnak pedig szüksége van olyan felkészült és képzett szakemberekre, akik ezeket a sportcsarnokokat, uszodákat hosszú távon üzemeltetni fogják, és a szak elvégzése után akár azonnal használni tudják a tudásukat.

„Arra törekedtünk, hogy minél gyakorlatorientáltabb képzést nyújtsunk, hiszen a szakmát a leginkább a gyakorlatban lehet megtanulni. A képzés színvonalához jelentősen hozzájárul az oktatói gárda, akik maguk is aktív sportszakemberek. A kormányzattal és a sportszakmával egy közös tudásbázist hoztunk létre. A képzés a Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával valósul meg, amelyet a diplomában is feltüntetünk. Az szintén egyedi, hogy két felsőoktatási intézmény ennyire jól össze tud dolgozni.” – fogalmazott a rektor, kiemelve Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos rektorral való együttműködésüket. Az oktatók közt olyan előadókat találunk, mint dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Dr. Simicskó István kormánybiztos, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Molnár Zoltán szakmai felelős, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, Császári Attila, az adidas marketingigazgatója. Sok segítséget kaptunk a sportklubok vezetőitől is, például FTC, Vasas, MTK, Honvéd. A hallgatók helyszínbejáráson vehettek részt többek között a Groupama Arénában, a Városligeti Műjégpályán, a Tüskecsarnokban, a Császár-Komjádi Uszodában vagy a Duna Arénában, ahol első kézből tanulhattak a létesítményüzemeltetésről. Nálunk az elmélet–gyakorlat arány: 1/3:2/3, ami szintén példátlan a felsőfokú oktatásban – tette hozzá. A rektor arról is beszélt, hogy nemcsak a fővárosi, hanem a vidéki helyszínekre is ellátogattak, ahol különösen fontos, hogy legyenek szakértő létesítményüzemeltetők, akik többfunkciósan tudják kihasználni az adottságokat, közösségi tereket teremtve.

A szakon végzettek magabiztos tudást és olyan kompetenciákat sajátíthatnak el, amelyeknek köszönhetően átlátják a sportszervezetek működési struktúráját, megismerik a gazdasági szereplők viselkedését, és képesek mások irányítására, az önálló döntések meghozatalára. A képzés céljához a számonkérés is igazodik: főként helyzetgyakorlatok, a való életben is előfordulható példafeladatok útján történik. Olyan speciális ismereteket sajátíthatnak el, amelyek nagy előnyhöz juttathatják őket a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során. Ezzel kapcsolatban már a képzés közben is sok pozitív visszajelzés érkezett.

Kik jelentkezhetnek? A Sportlétesítmény menedzsment szak diplomára épülő posztgraduális továbbképzés, amelyre bármely képzési területről lehet jelentkezni. A jelen hallgatók közt is van pedagógus, geográfus, közgazdász, jogász. A közös pont mindegyüknél: a sport tisztelete és szeretete. A szakon elsőkként végzett diplomások – 25 hallgató – a sikeres záróvizsgák után július 12-én vették át az oklevelüket.

A szak neve: Sportlétesítmény menedzsment szakirányú továbbképzés

Oklevélben szereplő szakképzettség: Sportlétesítmény menedzser

Intézmény: Milton Friedman Egyetem

Képzési idő: 3 félév

Tandíj: 250 000 Ft/félév

Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 25.

Végh Nóra Judit

A cikk a nyomtatott magazinban is olvasható.