SportMenedzser Magazin

Szponzorálási szerződések és várandós sportolónők

Alysia Montaño, Allyson Felix, Phoebe Wright, Kara Goucher, Jo Pavey (a teljesség igénye nélkül) sportolónők, akik világszínvonalon űzik a sportot, számos eredményt értek már el nemzetközi szinten. Közös bennük az is, hogy profi sportkarrier mellett, édesanyák, akik egyszerre viselik a sportoló és anya „címet”, valamint szembe néztek a várandós nők védelmének hiányával vagy annak nem megfelelő szabályozásával szponzori szerződéseikben, amikor is anyai örömök elé néztek.

Jogalapja lehet-e egy szponzori szerződés felfüggesztésének vagy korlátozásának a várandósság és anyaság? Az ügyet a „terhes futónő” nevet is magáénak tudó, amerikai Alysia Montaño indította el, aki elárulta: amikor közölte támogatójával, hogy terhes, a márka felfüggesztette szerződését és jelezte neki: nem fizet tovább. Montaño az anyákat megillető jogi védelem és fizetett szülési szabadság hiányát emeli ki, illetve sérelmezi, hogy a gyermekvállalás lényegében pénzügyi büntetéssel társul a sportolónők körében. Cikkünkben azt a kérdéskört próbáljuk kielemezni és bemutatni, hogy milyen okok vezethetnek egy szponzori szerződés megszüntetéséhez, miként értelmezhető az anyaság állapota és milyen lehetséges megoldások lehetségesek egy ilyen jogi konfliktus elkerülése érdekében.

Mi a szponzori szerződés lényege?

Ahhoz, hogy a szponzori szerződések lényegét megragadjuk, az ICC (International Chambers of Commerce = Nemzetközi Kereskedelmi Kamara) által megfogalmazott definíciót érdemes alapul venni. A fogalom szerint, a szponzorálás alatt, minden olyan kereskedelmi megállapodást érteni kell, amely a szponzor és szponzorált kölcsönös előnyszerzésen alapul. A szponzor, szerződésbe foglalva nyújt finanszírozást és egyéb támogatást a szponzorált részére annak érdekében, hogy a szponzorált népszerűségét átvigye saját áruira, szolgáltatásaira, amellyel közvetlen vagy közvetett előnyöket tud realizálni a szponzorálttal való együttműködésért.

A sport világában egy ilyen kereskedelmi szerződés esetében, a szponzor pénz vagy egyéb természetbeni juttatást biztosít, felhasználja a sportoló sporttevékenységét, de várhatja az eredményességet a versenyzőtől. A szponzorált oldalán tehát a sporttevékenység felhasználásának biztosítása áll, viszont magatartási szabályok is felmerülhetnek vele szemben, amelyek pozitív kötelezettséget, illetve negatív magatartástól való tartózkodást is jelenthetnek, mint például: kicsapongó életmód folytatásától való tartózkodás. A sportoló viszont a gondos eljárásra köteles (gondossági kötelem), a neki fel nem róható, esetleges médiaérdeklődés visszaesése esetén nem állapítható meg szerződésszegés (pl.: ha egy fiatalabb, új tehetség bukkan fel, és népszerűsége ez által csökken). A sérülés és terhesség kérdése viszont már egy komplikáltabb helyzetet eredményezhet, amelyre jogilag érdemes fokozottabb figyelmet fordítania a szponzoroknak is.

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.