SportMenedzser Magazin

EGYENLŐ FELTÉTELEK A SPORTBAN – A CASTER SEMENYA-ÜGY

EGYENLŐ FELTÉTELEK A SPORTBAN – A CASTER SEMENYA-ÜGY

Caster Semenya világ és olimpiai bajnok futónő 2019 februárjában támadta meg az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) ún. DSD (Differences of Sexual Development) vagyis az „eltérő nemi fejlődésű” sportolónőkre vonatkozó előírását, arra hivatkozva, hogy az számos ponton sérti emberi jogait.

Caster Semenya világ és olimpiai bajnok futónő 2019 februárjában támadta meg az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) ún. DSD (Differences of Sexual Development) vagyis az „eltérő nemi fejlődésű” sportolónőkre vonatkozó előírását, arra hivatkozva, hogy az számos ponton sérti emberi jogait. A szabály ugyanis kötelezi az ilyen sportolónőket a kimagaslóan magas tesztoszteronszintjük gyógyszeres kezelés útján történő csökkentésére, amely a többi versenyző esélyegyenlőségét hivatott biztosítani a sportban. A mérleg másik oldalán viszont az emberi jogok állnak, amelyek rendkívül érzékeny területet jelentenek a jog világában és kihívás elé helyezik a döntéshozókat. Egészségkárosodást okozhat-e egy ilyen gyógyszeres kezelés? Diszkriminatív a nőkkel szemben a fent említett szabályzat és sérti-e a testi integritáshoz való jogot is? Mi határozza meg a férfi és nők közötti különbségtételt a sportban? Jelen cikkben ezekre a kérdésekre (is) keressük a választ, valamint a Semenya-ügy, mint komplex jogi kérdéseket érintő eset lehetséges megoldásainak kifejtésére is sor kerül, az IAAF hiperandrogén „politikájának” fejlődésén keresztül.

AZ ÜGY HÁTTERE – A HIPERANDROGENIZMUS SZABÁLYA

Hiperandrogén állapotról akkor beszélünk, ha férfihormon túltermelés áll fenn és egyensúlyeltolódás jön létre a női szervezetben a férfi hormonok relatíve megemelkedett szintje miatt. Sporttudósok által megállapított, kémiai magyarázattal és biológiai (objektív) statisztikával illusztrálva: a női sportolók 99%-nál a természetes tesztoszteronszint mértéke 0.12-1.79 nanomol/L, amely DSD sportolónőknél, akár 10 nanomol/L is lehet (férfiaknál ez az alsó határ), amelyre jelentős előnyt tehetnek szert versenytársaikkal szemben. Ennek megállapítása egy ún. nemi vizsgálaton keresztül történik, vagyis ha feltételezhető, hogy egy sportoló hiperandrogén, akkor vérminta vételére kerül sor. A minta magas tesztoszteron értékének fennállása esetén, az IAAF alapos orvosi vizsgálatot indít az okok felderítésére. Amennyiben ténylegesen bebizonyosodik, hogy ez a magas szintű hormontermelés fennáll, az IAAF kötelezi a sportolót a tesztoszteronhormon csökkentésére. Caster Semenya első nemi vizsgálatára 2009-ben került sor. Ebben az évben az Afrikai Junior Bajnokságban megnyerte mind a 800 m (1:56:72) és 1500 m-es futás versenyszámait, sőt előbbi futamában saját, korábbi rekordját is túlszárnyalta 7 másodperccel, kevesebb, mint 9 hónap alatt, illetve a berlini világbajnokságon, aranyérmesként az év leggyorsabb időeredményét produkálta (1:55:45). A kimagasló eredmények miatt, a sajtó, a sportközvélemény is kezdte megkérdőjelezni női nemi identitását, és kideríteni kiváló versenyzésének okait.

Dr. Gávai Szonja

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.