SportMenedzser Magazin

Öttusa idénynyitó – Tizenöt ország versenyzői tesztelnek Budapesten a Világkupa előtt

Peridot Nemzetközi Öttusa Bajnokság

   Közel 120 fős mezőny indul a szerdától vasárnapig tartó Peridot fedett pályás bajnokságon, mellyel az öttusázók hagyományosan megkezdik a versenyidényt.

    A szövetség közlése szerint 66 férfi és 50 nő szerepel a legfrissebb nevezési listán. Az idei megmérettetés a 2021-eshez hasonlóan országos bajnokság is lesz egyben.
    A hosszú felkészülést megszakító budapesti viadal lehetőséget nyújt arra, hogy a versenyzők a március 7-én startoló világkupaidény előtt felmérjék, hol tartanak. A mezőnyben ott lesz a 2022-es év két legeredményesebb magyarja, a vb-n egyéniben ezüst-, csapatban bronzérmes, az Eb-n egyéniben bronz-, csapatban ezüstérmes Gulyás Michelle, illetve az év fő versenyein egyéniben bronz- és ezüst-, a válogatott tagjaként pedig ezüst- és aranyérmet begyűjtő Szép Balázs, továbbá a Londonban olimpiai harmadik, világ- és Európa-bajnok Marosi Ádám, aki egy éve ezüstérmével a hazaiak közül a legjobb eredményt érte el az idénynyitón. Elindul a versenyen többek között a 2021-ben győztes német Patrick Dogue és a nőknél tavaly Európa-bajnok brit Charlie Follett. A hazai legjobbak közül hiányozni fog ugyanakkor a 2022-ben Eb-aranyérmes Bereczki Richárd és Demeter Bence, előbbi sérülés, utóbbi betegség miatt nem tudja vállalni a részvételt.


    A versenyeket a BOK Csarnokban, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában, illetve a döntők során a lovaglást a Nemzeti Lovardában rendezik. A viadal szerdán a női selejtezővel kezdődik, csütörtökön a férfi selejtezőre és a nők rangsoroló vívására, pénteken a nők elődöntőjére és a férfiak rangsoroló vívására, szombaton a férfiak elődöntőjére és a nők B döntőjére kerül sor, vasárnapra pedig a női finálé, illetve a férfiak B és A döntője marad.


    A világkupasorozat szűk egy hónap múlva Kairóban kezdődik, újabb egy hónapra rá Ankarában folytatódik, majd április végén Budapestre jön a nemzetközi élmezőny, a negyedik állomás pedig május közepe előtt Szófiában lesz. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul, ugyancsak Ankarában. Ezen a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak. Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik a délnyugat-angliai Bath-ban.

 

Forrás: MÖSZ; MTI, fotó: MÖSZ