SportMenedzser Magazin

Ronaldinho egyre közelebb az álmához

     Néhány évvel ezelőtt Ronaldinho, az aranylabdás és világbajnok, mindig mosolygós labdarúgó nyilatkozta, hogy szeretne olimpiát nyerni, egy akkor még új sportágban, a teqballban. Többen felkapták erre a hírre a fejüket, ami, a sportág akkori időszakában igazán merész célnak ígérkezett. Ugyanakkor, a teqball feltalálói már akkor hittek abban, hogy egy napon olimpiai sportág lesz ez a magyar sportinnováció. Aki jártas a sport világában tudja, hogy az olimpia programjára bekerülni már önmagában is nehéz feladat, hiszen mindenekelőtt szükséges hozzá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság /NOB/ elismerése, valamint minden előírt feltételnek meg kell felelnie egy sportágnak és a sportágat irányító nemzetközi szervezetnek, ebben az esetben, a Nemzetközi Teqball Szövetségnek /FITEQ/.

Ronaldinho Budapesten

     Az említett nyilatkozat óta többször hallani lehetett a teqball térhódításáról és fejlődéséről (a legutóbbi Világbajnokságot 2019 végén újra Budapesten rendezték, amin részt vett maga Ronaldinho is). Tavaly évvégén jött a hír, hogy a Nemzetközi Teqball Szövetséget teljes jogú taggá nyilvánította a nemzetközi sportszövetségeket tömörítő szervezet, a GAISF, korábbi nevén SportAccord. Igen ám, de ez az elismerés csak a szakmabelieknek mond valamit. Ezért erről, az olimpiai útról és a teqball aktuális helyzetéről beszélgettünk Zwickl Dániellel, a FITEQ sport operációs menedzserével.

  • Kérlek, segítsd egy kicsit értelmezni, hogy mit jelent pontosan a GAISF tagság a FITEQ-nek. Miért van jelentősége, mennyiben kerültetek közelebb az olimpiához?

   A GAISF elismerést úgy tudnám leginkább megfogalmazni, hogy a sport színterén ez az első olyan komoly lépés, a megfigyelő státusz után, ami közvetlen előszobája a NOB lehetséges elismerésének.  Ez egy olyan előszoba, ahonnan már csak egy lépésre van a csúcs, az olimpia. Itt olyan sportágak vannak, melyek kormányzatilag, strukturálisan és fejlettségben is elértek arra a szintre, hogy potenciálisan a NOB elismerje őket. Ez az AIMS (a Sport Független Elismert Tagjainak Szövetsége) elismerése is egyben, mely szervezet igazából felkészít téged a NOB tagságra. Ha a teqballnak olimpiai sportági ambíciói vannak, akkor a NOB-nak el kell ismernie a sportágat.  GAISF tagság ebből a szempontból az igazi megérkezés a sportágak világába. 

A megfigyelő státuszban azért jóval többen vannak, azt bizonyos értelemben könnyebb feladat elérni. Mi mindössze 11 hónapot voltunk megfigyelői státuszban, januártól novemberig, amikor is teljes tagok lettünk. Általában 2 év, de lehet akár 5 év is ez az időszak. Meghatározott feltételrendszernek kell eleget tenni minden Szövetségnek, aki teljes tag akar lenni. Ezek az úgynevezett KPI-ok, magyarul fő teljesítménymutatók, például legyen 40 nemzeti szövetség, akiket az adott országban a nemzeti olimpiai bizottság, vagy a legfelsőbb sporthatóság elismer, de természetesen vannak más kötelező feltételek, mint például a WADA aláírói státusz, amelyeknek meg kell felelni. Különösen nagy eredmény, hogy egy sportág ilyen rövid idő alatt elérte ezt az eredményt. Mi a COVID időszakot fel tudtuk arra használni, hogy rengeteg munkával sok nemzeti szövetségünk legyen, ami az elismerés alappillére. Jelenleg már 93 országban van Nemzeti Teqball Szövetség. Ez most csak a teqballt jelenti, a többi teqsportot nem számoltam ide. A Nemzetközi Teqball Szövetség csak a teqball sportág irányitó szervezete, tehát a többi teqsportág nem tartozik az égisze alá. Az olimpia mozgalom keretében mi csak a teqballról beszélünk, a többi teqball asztalon játszható sportágnak komoly hozzáadott értéke van az embereknek, de az teljesen más sík ebből a szempontból.

Zwickl Dániel, sport operációs menedzser
  • Ha már a teqball asztalon játszható sportágakat említed, mi a helyzet a para sportokkal, és fentiek alapján a Paralimpiával? Lesz teqball a Paralimpián?

     A para teqball 2020 januárjától stratégiai ág a FITEQ-nél. Az ott dolgozó kollégák jelenleg a színfalak mögött tesztelik a szabályokat, a klasszifikációs rendszert. Az elejétől kezdve intenzíven építkezünk nagyban tart a kapcsolati háló kiépítése. Ennek köszönhetően, 2020 februárjában a Magyar Parasport Napján találkoztunk a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság vezetőivel, így volt módunk bemutatkozni nekik, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság stratégiai parnerünk. Érdekes lesz figyelemmel kísérni a para teqballt mert ki tudja, hogy a teqball vagy a para teqball lesz előbb az olimpián. Szóval a kérdésedre válaszolva igen, természetesen szeretnénk a Paralimpia programjára is bekerülni. Úgy gondolom, hogy ennek is van reális esélye, ehhez most kell jól dolgoznunk, a klasszifikációt, a szabályrendszert felállítani. Az ép sport támogatni fogja ezt, mint általában más para sportoknál is látjuk. Jól meg kell tudnunk fogalmazni, milyen kategóriákban szeretnénk szerepelni. Mondjuk 3-4-ben, mert itt nem tudunk 10 kategóriában, mint mondjuk a pingpongban, egyszerűen nincs akkora bázis még, és a sportág is más. A példa kedvéért, a kerekesszékeseket nem zárjuk ki, de nem azzal kezdjük. Amit látunk a mankósoknál, a végtaghiányos versenyzőknél, hogy hihetetlenül gyorsan tanulják és szeretik meg a para teqballt. Építenénk a mankós labdarúgás nemzetközi kultúrájára, ami Magyarországon még gyerekcipőben jár, de Lengyelországban, Ausztriában és sok más európai országban nagyon komoly fejlődésen ment már keresztül. Amint mondtam a para teqball célja az, hogy szerepeljen a Paralimpián, de ami a legfontosabb, hogy a teqball és a para teqball alapvető küldetése, hogy olyan sportágat adjunk a világnak, amit a lehető legtöbb ember játszhat és örömét leli benne.

  • Mindez mikor? Meghatároztatok időpontokat, cél dátumokat, amiket el szeretnétek érni?

     Szándékosan nem határozunk meg magunknak időbeli célokat, mert mi általában gyorsabban szeretnénk elérni a céljainkat, mint mások. A NOB meghatározott számait hozni kell, nagyon komoly dokumentációja van, hogy mit kell elérni, ahhoz, hogy egyáltalán pályázhassunk az olimpiai programra kerülésre. Ebbe beletartozik többek között az ifjúsági versenyrendszer, a multisport eseményeken való részvétel, a jó kormányzás, a nők szerepe, a játékos számok, az antidopping és a sportintegritás programok. Minden területtel foglalkozunk már, a tervek szerint a következő években meg fogunk felelni a NOB elvárásainak is.

A Teqball feltalálói, alapítói: Huszár Viktor, Gattyán György, Borsányi Gábor
  • Adja magát a kérdés, hányan játsszák a világon a teqballt? Mennyi az igazolt játékosszám?

      A FITEQ által regisztrált teqball játékosok száma folyamatosan növekszik. Ami jelenleg dolgozunk, hogy a nemzeti szövetségek játékos állományát a mi általuk ismert játékosokkal egyesítsük. A nemzeti szövetségeknél most alakul ki, hogy valaki náluk miként lesz tag. Ezek után nekünk az a feladatunk, hogy összesítsük a világ játékosait.  Szeretnénk minél hamarabb elérni, hogy ezekre a kérdésekre naprakész és pontos válaszokat tudjunk adni, például, hogy hány női, vagy 16-18 éves játékosunk van. Érdekes belegondolni, hogy mondjuk az asztalitenisznél, ha valaki erre a kérdésre azt mondja, hogy van 400 millió játékos, mindenki elhiszi, hiszen Kínában tényleg milliók játszák, ugyanakkor az ITTF-nél regisztrált játékos nemzetenként csak néhány tíz, mert ennyien vannak rajta a világranglistán. Nekünk itt a FITEQ-nél, mivel új sportág vagyunk, ezekre a kérdésekre pontos válaszokat kell adnunk, feketén-fehéren. Ennek a folyamata most lesz nagyon intenzív.

  • Korábban már utaltál rá, hogy a COVID miatt bizonyos feladatok megoldását felgyorsítottátok. Általában mennyire vetette vissza a teqballt a tavalyi év és ezek után mire számítotok idén?

     Igaz kényszerből, de nekünk nagyon hasznos volt ez az év, olyan programokat tudtunk elindítani, illetve olyan dokumentációkat tudtuk elkészíteni, melyekhez idő kellett. Van két új szabálykönyvünk, online oktatási felületünk, játékvezetőknek, edzőknek, játékosoknak, el tudtuk indítani az antidopping és sportintegrációs szeminárjainkat. Emellett kijöttünk a FITEQ applikációval, ami elérhető App Store-on és Google Playen is. A honlapunk fejlődik, azon belül a verseny és ranglista menedzsment rész különösen. Egyszóval a 2020-as év a fejlesztés és fejlődés éve volt.

A másik oldalon rengeteget kommunikáltunk az országokkal, hogy hozzanak létre nemzeti szövetséget és indítsák el a sportágat szervezett keretek között is. A versenyrendszerünk azért nem teljesen állt le, mert van egy Nemzeti Challenger Series nevű versenysorozatunk, ahol jár világranglista pont, van pénz díj is, és amelynek segítségével folyamatosan tudnak versenyezni a sportolóink. Más sportág ezt nehezebben tudta megcsinálni, mert kötve vannak a szoros szabályozásokhoz, mi ezt viszont rugalmasan véghez tudtuk vinni.

Idén nagyon szeretnénk versenyeket rendezni és képzéseket tartani a nemzeti szövetségeknek. Van ugyan egy online felület, ami nagyon hasznos, de mi szeretnénk odamenni az országokba és ott képezni a sportágban résztvevőket. Hiába vagyunk láthatóak az online világban, az nem ugyanaz, mintha személyesen veszünk részt az első pár lépésnél. Célunk és feladatunk eljuttatni a játékot a világ minden tájára. 2021-ben lesz Világbajnokságunk, nagy kérdés az Ázsiai Strand Játékok, ahol mi érem sportág vagyunk, mert a közelmúltban halasztani kellett, és még nincs meg az új időpont.  Részt vettünk volna az Ázsiai Beltéri és Harcművészeti Játékokon, Tájföldön, ami az ázsiai kontinensen nagyon fontos esemény, de ezt az eseményt is elhalasztották 2022-re.

Adminisztrációs feladatok is várnak ránk, így például a játékos átigazolási szabályzat aktualizálása, de a klubfejlesztési programunk is rohamtempóban halad. Már 350 klub van regisztrálva világszerte, és kapcsolatban vagyunk további 1500 egyesülettel. Ez a program szintén egy innovatív és különleges kezdeményezés, hiszen a klub sport az első szervezett formája a sportolásnak, így a célunk az, hogy több tízezer sportolót vonzzunk be a lehető legrövidebb idő alatt.

  • Az nevet, aki utoljára nevet, tartja a mondás. Ha valaki gondol egyet, és Ronaldinho kihívója lenne az olimpián, akkor hol kezdje el a folyamatot?

     Ha csak úgy szeretné kipróbálni a teqballt, akkor már rengeteg helyen megteheti az országban a kihelyezett asztalainkon. Ha valaki úgy gondolja, hogy Ronaldinhoval olimpiai döntőt szeretne játszani, akkor Budapesten a Phoenix Akadémián, illetve az Infinity Teqball szakosztályában kezdheti el szervezett keretek között űzni a sportot, de vidéken is számos egyesület van már. Mindenkit arra bíztatok, hogy próbálja ki ezt a fantasztikus játékot!

Deregán Gábor; fotók: Teqball

“Bízom Istenben, hogy a teqball olimpiai sportág lehet, így nyerhetnék egy aranyat az Olimpián.”