SportMenedzser Magazin

„Az együttműködés elemi része a munkánknak”

Interjú Németh Boglárka dietetikussal

Interjú Németh Boglárka dietetikussal

Részletek az interjúból:

Milyen szoros az együttműködés,  illetve hogyan zajlik a munka az edzőkkel, illetve más, a csapat körül mozgó emberekkel, pl. sportorvos, erőnléti edző, pszichológus? Egymással konzultálnak például, ha új játékos érkezik?
– Az együttműködés elemi része a munkánknak. Mindenki a saját területén végzi a feladatát, amit szükséges összehangolni. Ehhez elengedhetetlenek a rendszeres megbeszélések, ahol egyeztetjük a tapasztalatokat, az elért eredményeket és megfogalmazzuk az újabb célokat. Új játékos érkezése esetében sok kérdés felmerülhet. Ilyenkor bátran fordulok a kollégákhoz segítségért, amiből sokat tanulhatok. Arra is volt példa, hogy mielőtt megérkezett hozzám konzultációra a játékos, élből elláttak tanácsokkal a gördülékeny munka érdekében.

Mit javasol, mit tegyen egy egészségtudatos anyuka, apuka, ha gyermeke nem tartja be a javasolt diétát? Milyen módszerrel vegye rá az előírtak követésére? Más szóval Ön mivel veszi rá a klienseit a javaslatok betartására?

– Gyermek esetében a diéta szóval igyekszem nagyon óvatosan bánni és legfőképp abban az esetben használni, ha a gyerkőc betegség típusa, egyéni érzékenysége megköveteli, hogy dietetikus által előírt speciális étkezést kövessen. Amikor egészségtudatosságra szeretnénk nevelni gyermekünket, akkor mutassunk példát, hiszen gyakorta a szülők mintáját követik. Tartalmazzon szezonális zöldségekből, gyümölcsökből álló, izgalmas és színes ételeket étrendje. Figyeljünk a folyadékfogyasztására és az étkezése mellett a napi fizikai aktivitására, pihenésére is. Klienseim körében sűrűn találkozom azzal a problémával, hogy az egyik szülőnek teljes egészében alá kell rendelnie az időbeosztását, annak érdekében, hogy a gyermek(ek) eljussanak az iskolába/ óvodába onnan pedig az edzésekre. Egyáltalán nem könnyű feladat és emellett igazi kihívás ellátni a megfelelő tápanyagokkal Őket. Olyat választani, ami edzés előtt időben fel tud szívódni, de egészséges és energiát szolgáltat a telítettség érzete nélkül. Ezt követően jön a másik dilemma az edzés utáni étkezés, amikor hosszú idő telik el, míg a szülővel hazaérnek, azonban fontos lenne a visszatöltés, hogy a terhelést követően hasznosulni tudjanak a bevitt tápanyagok. Ilyenkor segítségünkre lehet a tudatos, előre megtervezett dobozolás.

Deregán Gábor

Fotók: Fradi.hu

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.