SportMenedzser Magazin

Funkcionális Fitnesz Sport: Cél a 2028-as Los Angeles-i Olimpia

Patakfalvi-Vigh Dániel   /Fotó: Theo Lowenstein/

Interjú Patakfalvi-Vigh Dániel nemzetközi sportmenedzserrel, a NEFFISZ elnökségi tagjával.

Funkcionális fitnesz, CrossFit®, NEFFISZ. Mit jelentenek pontosan ezek a kifejezések? 

Az olvasók kedvéért kezdjük a legelején a CrossFit® és a funkcionális fitnesz sportok közötti különbségekkel. A funkcionális fitnesz a generikus, átfogó elnevezés. A versenysport előzményeként tekinthetjük azt, hogy 2000 környékén alakult egy amerikai sportmárka és profitszerzés alapú cég, amely létrehozta a CrossFit nevű edzésrendszert és kapcsolt szolgáltatásokat (edzőképzés, rendezvények, edzőterem licencelés).

2007-ben pedig megszületett a CrossFit Games az Olympic Games, az Olimpiai Játékok mintájára, azonban a vezetőség sosem gondolkodott abban, hogy hivatalos sportkeretek közé vigye a tulajdonukat, például az olimpiára juttatásban sem. Így a sportnak az a „magánrendezvény” jellegű versenyágazata CrossFit® néven a saját útját járja azóta is. 

Viszont az űrt betöltendő 2016-ban létrejött a Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség, az iF3 (International Functional Fitness Federation, www.functionalfitness.sport), amely egy non-profit nemzetközi sportszervezet. Ennek a szövetségnek a célja többek között, hogy a funkcionális fitnesz sportot az olimpiára juttassa! Az iF3 a megalakulása óta már 44 nemzeti szövetséget foglal magába, beleértve Afrika, Észak- és Dél-Amerika, Ázsia, Európa, Ausztrália kontinenseit is. A tárgyalások már egy ideje folynak a GAISF (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) tagságról. A GAISF az a szervezet, amely előszobája az újonnan jelölt sportoknak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé az olimpiára. Az iF3 nemzetközi szövetség célkitűzése, hogy a 2028-as los angeles-i nyári olimpiai játékok már magába foglalja a funkcionális fitnesz sportot is! Erre az esély megvan, hiszen az olimpiának otthont adó város a rendező jogán mindig beválaszthat és kiejthet adott számú sportot. Mivel a funkcionális fitneszversenyzés megalapozója, a CrossFit Kaliforniából indult, ezért ez egy olyan véletlenszerű kapocs, ami megteremtheti a sportunk létjogosultságát a 2028-as olimpián. Emellett fiatalos, modern, elterjedt sport a miénk, amilyet keres a NOB.

Említetted, hogy ez egy hibrid sport,  mit foglal magába?

Ez a sport egy hibrid rendszerű sport, ami azt jelenti, hogy több sport és mozgás kombinációjából jött létre. A funkcionális fitnesz magába foglalja a súlyemelést, talaj- és szertornát, atlétikát és a triatlon elemeit, illetve egyéb állóképességi sportok mozgásait. Az egyéni és csapat versenyzőknek a különböző képességeit teszteli, többek között, az erőt, az állóképességet, a gyorsaságot, az egyensúlyt és az ügyességet. Egy magasabb szintű versenyen általában 6 különböző tesztfeladat jellemző. Az iF3 versenyzők egyéni férfi és női kategóriákban vannak nemek szerint külön bontva, illetve korosztályonként az utánpótlás, felnőtt és masters korcsoportokban, továbbá jellemző a vegyes csapat is, ami általában 2 férfi + 2 nőből áll.

Mi a NEFFISZ és mi a célja?

A hazai országos partnerszövetség a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség. 2019-ben indult el Radnai Tamás sportszövetségi elnök vezetésével. Megalakulásával egyidejűleg – mint magyar kizárólagos partnerszervezet – becsatlakozott az iF3 globális sportirányítása alá. A NEFFISZ célja az, hogy a hazai hivatalos funkcionális fitneszversenyeket megrendezze, a versenyzőket koordinálja, illetve a magyar válogatott versenyzőit külföldi világversenyekre delegálja és támogassa a sporttevékenységüket. A NEFFISZ-nek 2019-ben 9 tagegyesülete volt, ami egy év alatt 18-ra, azaz a duplájára nőtt. Továbbá a leigazolt sportolók száma 11 főről 526 főre növekedett annak ellenére, hogy a CrossFit az elmúlt 20 évben ahhoz szoktatta hozzá az embereket, hogy nincs ebben a sportban ilyen hivatalos szervezeti forma. Ez a gyors növekedés is korrelál a Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség növekedésével, és mutatja ennek a sportnak a nagy népszerűségét. 

A NEFFISZ alapvetően versenysporttal foglalkozik. Az idei évben azonban fontos szerepet kapott az utánpótlás kérdése is, többször is stratégiák kidolgozására került sor az elnökségi üléseken. Továbbá kiemelt célunk még a 2021-es évben két világbajnokságon való részvétel: az egyik Portugáliában a TAFISA World Games keretein belül megrendezendő iF3 Masters Világbajnokság, a másik az iF3 felnőtt világbajnoksága 2021 novemberében Ausztráliában. Ezekhez, és általában is, elkötelezett szponzorokat, támogatókat keresünk. Titkon még dobogós helyezésekben is reménykedünk, de ez – ahogy mondani szokták – még a jövő zenéje! (Szakolczai Fédra az idei Masters VB-n aranyérmes lett, mely versenyt élőben, de videón keresztül rendezték meg a Covid miatt.)

Mennyire népszerű itthon a funkcionális fitnesz?

Népszerű és egyre népszerűbb. A funkcionális fitnesztermek aránya idehaza folyamatosan növekedett. A koronavírus miatti rendkívüli helyzetben az edzőtermek bezárása természetesen a funkcionális edzőtermeket is érintette, mint ahogy minden szereplőt a sportban. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy az emberek eljártak kültéri edzésekre és otthon is próbálták pótolni a mozgást. Reméljük, hogy ez a koronavírus okozta helyzet minél hamarabb meg fog oldódni és a sportolók minél szélesebb köre visszatérhet a termekbe edzeni.

Mit gondolsz, hogy miért szerethető és kiknek jó ez a sport? 

Mindenkinek jó, aki egy fittebb, egészségesebb testet és lelket akar. A gyakorlatokat és a mozgásokat lehet minden korosztálynak és edzettségi szintnek megfelelően „skálázni”, azaz egy adott sportolónak a saját szintjére megfelelően beállítani. Ha valaki csak saját magának sportol és az elsődleges célja nem a versenyzés, akkor azért nagyon jó, mert a funkcionális fitnesz változatos sport. A hibrid sportnak az az előnye, hogy több sportból tevődik össze és ezeknek a sportoknak a mozgásait folyamatosan lehet keverni és társítani egymással, illetve a képesség fejlesztési modulok a legtöbb sportolót komoly és izgalmas kihívások elé állítják. Ennek köszönhetően az ember végeláthatatlan szerelembe esik magával a sporttal.

Ha valaki szeretné elkezdeni, akkor mik a lehetőségei?  

Optimális esetben, amikor nincs koronavírus okozta krízis és nyitva vannak a termek, a legtöbb funkcionális fitneszteremnek van egy kezdő kurzusa, ami legalább 4 hétig tart. Itt a kezdő sportolók megismerkednek az alapokkal. A kurzus után a legtöbb terem oklevéllel igazolja, hogy a sportoló elvégezte azt, tisztában van a mozgások alapjaival. Ennek a megszerzése már önmagában egy nagyon jó célkitűzés. Örömmel tölti el a sportolót, büszkeséggel és motivációval, hiszen amikor végzett sikerélménye lesz, elért valamit a funkcionális fitnesz sportban.

Amennyiben a sportoló úgy dönt, hogy tovább folytatja ezt az edzésformát, egyesületi tag lehet. Nálunk a NEFFISZ tag egyesületeknél leigazolt hivatalos sportolóvá válhat az egyén. Amikor a sportoló eljut arra a szintre, hogy bármilyen formában versenyezzen és akar is versenyezni, lehetővé tesszük a versenyzést számára és versenyengedéllyel indulhat a megmérettetéseken. Tegyük hozzá, hogy azzal, hogy valaki leigazol, illetve kiváltja a versenyengedélyét támogatja az egyesületét és a szövetséget, amire szükség van. 

A hosszú és kitartó munka a sportoló egyre több képességét fejleszti. Az erő, állóképesség, hajlékonyság, mozgáskoordináció szépen, látványosan fejlődésnek indul. Ezzel párhuzamosan fejlődik a sportoló testösszetétele, a sportolóról – amennyiben a kezdéskor volt – fokozatosan eltűnik a plusz testzsír réteg, megjelennek a definiált izmai, amely megnövekedett önbizalmat, jobb tartást és pozitív kisugárzást eredményez. Ezt már a mindennapokban a környezete is érzékelni fogja. 

A harmadik szakaszban pedig a sportoló versenyzővé fejlődik. Ez a szakasz akkor kezdődik, amikor az egyén már eléri saját teljesítő-képességének azt a szintjét, hogy az egyesületen belül másokkal is verseng, mert már a versenyzést is élvezi, játékosnak, kihívásnak tartja. Innen indul az, hogy még komolyabb megmérettetést keres és versenyzővé fejlődik. 

A NEFFISZ-ben több versenyzői szint van (kor és terhelés szerint), így valamelyikben biztosan el tud helyezkedni mindenki és megkezdheti a versenyzést. Persze ez hosszabb folyamat.

NEFFISZ Fittparádé aranyérem

Egy nagyon komoly menedzsment munka áll a sportszövetség megalakulása óta eltelt több, mint egy évben. Mi történt azóta? Hogyan értékeled az eltelt időszakot? 

Számos téren szép sikereket értünk el. 2019-ben már szerveztünk versenyeket és nagy közösségi megmozdulásokat. A Covid első korlátozásai előtt februárban tartottuk NEFFISZ Hungarian Strong Body Games összecsapást, aztán a korlátozások megjelenésével volt egy innovatív online versenyünk, amely ‘A magyar virTUSA x NEFFISZ’ elnevezést kapta. Minden versenyünkkel egyre többen igazoltak le. 

A nyitási időszak alatt szeptemberben volt egy NEFFISZ által támogatott verseny, a Lupa Palooza, amelyen több NEFFISZ versenyző is elindult és komoly sikereket ért el. Októberben a nagy múltú Fitparádéval közösen sikerült megrendeznünk a NEFFISZ Funkcionális Fitnesz Fitparádé® Kupát.

 A Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség novemberben a Covid második hulláma alatt, egy kicsivel az edzőterem bezárások után megrendezte az iF3 Masters Világkupát, amelyen Szakolczai Fédra világkupa-győztes lett, illetve Plesó Tamás az 5. helyet szerezte meg a legfiatalabb korosztályban. Az edzőtermek bezárása és a cudar felkészülési lehetőségek ellenére mindkét versenyző nagyon szépen teljesített. 

Plesó Tamás és Szakolczai Fédra válogatott versenyzők, Patlók Olivér úszó,- a Fradi első Fair-play-díjas sportolója, aki kipróbálta a funkcionális fitneszt és a vlogjába készített is erről egy videót-, valamint Varró Gábor válogatott versenyző /Fotó: Patlók László/

A decemberi hónap nagyon sűrűre sikerült, hiszen itt lényegében három versenyt bonyolítottunk le, számunkra élőben, de sajnos zárt kapuk mögött. Két verseny az iF3 által megrendezett Kontinentális Kupa elődöntő és onnan a továbbjutottaknak a rákövetkező hétvégén a Kontinentális Kupa döntő volt, melyeket mindenki a saját termében végzett el helyi bíróval és ebből videó közvetítést kreált az iF3. 

Az elődöntővel párhuzamosan pedig a NEFFISZ Nemzeti Bajnokságot is meg tudtuk rendezni és megtaláltuk a 2020-as nemzeti bajnokainkat.  Szövetségi szempontból mindez a helyzet rengeteg kihívást jelentett, hiszen teljesen új konstrukció elé állított minket rendezőket és versenyzőket is. Ezekről az eseményekről Radnai Tamás NEFFISZ elnök évértékelő írásában részletesen beszámolt a szervezet weboldalán:

https://ffsz.hu/2020/12/27/neffisz-elnoki-beszamolo-a-2020-as-evrol/

Úgy gondolom, hogy a komoly kihívásokkal teli 2020-as évet sikeresen zártuk.  Ahogy korábban említettük, az egyesületi és versenyzői tagság is remekül növekedett idén. Magyarországon pozitívan látom mind a szövetség, mind a funkcionális fitnesz versenysport jövőjének alakulását. Véleményem szerint az eddigi sikerekre felfigyelve több szülő is ezt a sportot fogja választani gyermekének. Remélhetőleg hamarosan nagy múltú egyesületek és szponzorok is be fognak kerülni a körforgásába, hiszen ennek a sportnak a rohamos elterjedésével és népszerűségének növekedésével a nagy média csatornáknak is érdemes lesz ezt közvetítenie, és a nagy cégeknek megéri majd szponzorálni a hazai funkcionális fitnesz versenyzőket és az egyesületeket is. Illetve reméljük a rangos sporteseményeket rendszeresen megrendező Budapest városa is lehetőséget fog látni egy iF3 funkcionális fitnesz világbajnokság vagy világkupa megrendezéséhez.

Linkek:

NEFFISZ: https://ffsz.hu/

A NEFFISZ facebook oldala: https://www.facebook.com/FunkcionalisFitneszversenyzesiSzovetseg

Nyitókép: Patakfalvi-Vigh Dániel   /Fotó: Theo Lowenstein/