SportMenedzser Magazin

„A KLUB A KÖZÖSSÉGÉRT VAN”

A KLUB A KÖZÖSSÉGÉRT VAN

Interjú Máté Bálinttal, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) nemzetközi projektmenedzserével

Interjú Máté Bálinttal, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) nemzetközi projektmenedzserével

A Fradi társadalmi felelősségvállalása az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett, amelyet a szakma és a szurkolói tábor is egyaránt díjaz. Milyen irányelvek alapján tervezik meg a klub CSR-programjait?

Jellemzően jótékonysági eseményekkel kezdtünk, erre 2015-ben épült is egy kampánysorozatunk a társadalmi felelősségvállalás éveként, amikor minden hónapban volt CSR-aktivitásunk, és a klub egy támogatandó közös cél mellé állt. Az utóbbi két-három évben kicsit kevesebb üggyel foglalkoztunk, de azokban jobban elmélyedve és nagyon konzekvensen kidolgozva. A programokkal célunk a közösségformálás, a nézőszám növelése, közvetlen kapcsolat fenntartása a szurkolói bázisunkkal, a szimpatizánsainkkal, és nem utolsó sorban a Fradi hazai és nemzetközi arculatépítése. Új rétegeket is meg szeretnénk szólítani, kifejezett célunk a klub vonzóvá tétele a fiatal, 6-18 éves generáció számára. A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottsága által is díjazott Fradi Suli Programunk arról szól, hogy egy egészségesen élő és gondolkodó generációt neveljünk ki, akiknek megpróbáljuk átadni a Fradi és a sport általi nevelés értékeit. A Program résztvevői szívesen eljönnek bármelyik meccsünkre, nemcsak a derbire, hanem mondjuk a Gyirmót vagy a Paksi FC ellen is. És egy 1:0-s meccs után nem fütyülnek, hanem odamennek, beszélgetnek, és elkérik a sportoló mezét, még akkor is, ha nem az volt az évszázad meccse. Ezt a fajta pozitív szemléletet szeretnénk a most felnövő generációnál bevezetni. A mozgalom olyannyira kinőtte magát, hogy országszerte, sőt a határon túl is immáron több mint 50 ezer fiatalhoz és 160 iskolába jutottunk el. Egy klub működtetése nem csak abból áll, hogy a felnőtt csapatunk meccseket játszik, egy klub a közösségért van – eszerint alakítjuk a programjainkat is.

A legfrissebb nagyszabású projekt a Telekom Aktív Szurkolók Program, amelynek a következő turnusa épp most február végén fog indulni. Milyen előkészületek előzték meg a megvalósítást?

Hasonló egészségtudatos és szurkolói egészségformáló programokat külföldön már évek óta indítanak, főleg az angolszász területeken, Skóciában, Angliában, de Hollandiában és Németországban is van rá precedens. Skóciában liga szinten működik, és ott az összes skót csapat benne van a saját aktív szurkolói programjával, amelyet az állam is támogat, mint népegészségügyi program. Azt hiszem, ez kiváló példa, hogy így is lehet csinálni. Ezt a mintát nemzetközi konferenciákon láthattuk, a pályázati projektben való részvételre pedig a European Football for Development Network-ben (EFDN) való tagságunk révén vehetünk részt. A program az Európai Unió Erasmus+ Sport programjának támogatásával, valamint a Telekom, mint névadó szponzor által valósulhatott meg. A nemzetközi projektben hat országból még nyolc másik európai klub vesz részt: a Leverkusen, a Fulham, a Rangers, a Feyenoord, a PSV, a Vitesse, a Gent és a Valerenga. A nálunk szeptember 17-én kezdődő őszi turnusra augusztusig lehetett jelentkezni. Reméltük, hogy lesz rá kereslet, de nem tudhattuk előre biztosan. A meghirdetéshez használtuk a Fradi TV-t, a klub hivatalos kommunikációs felületeit, valamint az Üllői129.hu szurkolói oldal is sokat segített a Program népszerűsítésében. Gyakorlatilag már az első órában 30 jelentkezésnél jártunk. A programban kétszer harminc embernek tudtuk biztosítani a lehetőséget, 24 fő volt a pályázati elvárás, de többet vállaltunk, belekalkulálva, ha bárki bármilyen okból nem tudná végigcsinálni a programot. Az online jelentkezés lezárása után indult a szűrés a legérdekesebb pályamunkák alapján. Az adatok megadása mellett érdekelt minket a pályázók motivációja, és hogy mit várnak a programtól. Kíváncsiak voltunk arra is, hány női jelentkező lesz, és meglepetésünkre hölgyek is szép számmal pályáztak. Összesen 170 főből válogattuk ki a résztvevőket, és hogy minél több embernek legyen sikerélménye, a tavaszi kurzust is ezen jelentkezők közül választottuk ki. A következő 12 hetes csoport február végén indul. Most is, mint az előző programban, komoly egészségügyi alkalmassági vizsgálattal kezdünk: vérkép, vérnyomás, EKG, testsúly, derékbőség, InBody-index, amelyeket egészségügyi stáb értékel ki.

Hogyan értékeli az őszi tizenkéthetes turnus eredményeit? Milyen visszajelzések érkeztek a résztvevőktől?

Heti két alkalommal találkoztunk mindig, hétfőn és csütörtökön 18 órakor, hogy a munkából is mindenki ideérjen. Hétfőn jellemzően félig elméleti blokkot, félig mozgásórát, csütörtökön pedig edzéseket tartottunk. A program résztvevőivel profi edzők és egészségfejlesztők foglalkoztak, akár csak a sportolókkal. Használhatták a létesítményeinket is, így úgy érezhették magukat, mint a sportolóink és még inkább a Fradi-család részeseivé váltak. A fokozatos fejődés miatt az edzések is egyre intenzívebbé és komolyabbá váltak. Próbáltunk az élményekre is koncentrálni, többször is volt rá példa, hogy egy-egy játékosunk is csatlakozott a csoporthoz. A program közösségépítő ereje is nagyon hatásos lett. Közülük többen eddig is jártak a meccsekre, csak elszórtan, most viszont azóta többen együtt mennek. Nagyon sokszínű csapat jött össze, az egyikük pl. csillagász és meghívta a többieket a tudományos előadására, a másikuk zenész, akinek a koncertjére mentek el, de volt köztük biztonsági őr és nőgyógyász is. Ketten végig blogoltak is a programról. Ez a tizenkéthetes időszak összehozta az embereket, barátságok fűződtek. Összesen több mint 140 kg-tól szabadultak meg, egészségesebb életet élnek, és többen a turnus lezárta után is tartják a kapcsolatot, sőt, más sportágak meccseire is eljárnak. A célunk, hogy aktív szurkolókká váljanak, így tökéletesen megvalósult.

Végh Nóra Judit

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.