SportMenedzser Magazin

„INTEGRÁCIÓ AZ ÉV MINDEN NAPJÁN”

INTEGRÁCIÓ AZ ÉV MINDEN NAPJÁN

Interjú Nagygyörgy Andrással, a SUHANJ! Alapítvány munkatársával 

Interjú Nagygyörgy Andrással, a SUHANJ! Alapítvány munkatársával

 – A SUHANJ! Alapítvány neve egyre ismerősebben cseng a köztudatban. Hogyan sikerült mozgalommá kinövekedniük magukat?

Valóban, most már mozgalomról beszélhetünk. Az első aktivitásunk 2010-ben volt, a Budapest Maratonon, ahol három kerekesszékes fiatalt segítettek hozzá őket kísérő önkéntes futók, hogy teljesítsék a távot. Ez volt az első alkalom a nagy hazai verseny történetében, hogy valaki ilyen formában is tudott versenyezni. Azóta nem telhet el kedd és szombat integratív futóedzés nélkül a Margitszigeten. A kerekesszékesek mellett közben látássérültek, értelmi fogyatékkal, valamint autizmussal élők is csatlakoztak a sportolni vágyók közé. Szerintem azért is lettünk ismertek, mert egész évben tevékenyek vagyunk, és a legtöbb futóversenyen részt vesz az egyre növekvő  SUHANJ! csapat.

– Mottójuk: „a mozgás öröme mindenkié”. Milyen további programokat, sportolási lehetőségeket nyújt az alapítvány?

A népszámlálási adatok alapján, Magyarországon 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal. Ez a szám is jól mutatja, hogy sokaknak van szüksége az ilyen jellegű lehetőségekre. A futás mellett 2013-ban úszásfejlesztést is indítottunk Pásztory Dóri kétszeres paralimpikon úszó végtaghiányos gyermekeknek szervezett edzéseivel. Mostanra ez is bővült, és látássérültek számára is tartunk csoportos úszást. Gyakorlatilag bárki becsatlakozhat, sokan csak az első pár kilométerüket vagy az első pár hosszt szeretnék megtenni egy támogató közösségben. Programjaink sikeréhez az is hozzájárul, hogy ép sportolók, sportbarátok is szívesen betársulnak a közös sporttevékenységbe.

– A SUHANJ! Fitness az ország első és egyetlen akadálymentes edzőterme. Milyen koncepció alapján alakították ki a helyiséget?

A SUHANJ! Fitness 2016-ban nyitotta meg kapuit. Már a helyszínválasztáskor is figyeltünk a jó megközelíthetőségre és az akadálymentesítés lehetőségeire. A 480 négyzetméteres edzőterem tervezésébe a fogyatékkal élők sportolóinkat is bevontuk, hogy közösen építsünk egy bárki számára önállóan használható közösségi teret. Apróságoknak tűnő dolgok is lényegesek lehetnek, például az alacsonyabb recepciós pult, hogy a kerekesszékesek könnyebben oda tudjanak gurulni, vagy éppen a nemcsak Braille-írással, hanem domború piktogramokkal ellátott térképünk is, amelynek segítségével egyszerűen letapogatható, hogy hol helyezkednek el az egyes helyiségek, sporteszközök. Nálunk a gépek is akadálymentesek. Szokták még dicsérni a design-elemeket is, például, hogy szépek a csíkos falaink, és letisztult képet ad a látvány, ami azon túl, hogy esztétikus, a látássérülteket segíti a tájékozódásban, mint vezetősáv. Az edzőterem mindenki számára nyitott. Az épek 1590 forintos napijeggyel látogathatják az edzőtermet, a fogyatékkal élők pedig körülbelül 60 százalékos kedvezménnyel. Sportolóink számára azonban fenntartjuk a lehetőséget, hogy rendszeres látogatással és önkéntességgel további kedvezményekkel csökkentsék az összeget. Ezáltal is motiváljuk őket a több mozgásra, amelyhez felkészült edzőink munkája is nagyban hozzájárul. 13 edzőnk közül egyébként ketten látássérültek, illetve ketten kerekesszékesek, és maguk is rendszeresen tartanak órákat, természetesen ép vendégeknek is.

Végh Nóra Judit

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.