SportMenedzser Magazin

„Hozzánk jár tanulni a nemzetközi sportvilág”

Az UIPM Öttusa-világbajnokság és UIPM Laser Run Világbajnokság szervezési hátteréről Kármán Sándor versenyigazgatót kérdeztük.

Interjú Kármán Sándor versenyigazgatóval

A SportMenedzser Magazin az elmúlt évben részletesen feldolgozta az öttusa-világkupa hátterét. Az idén Magyarországon tartott világbajnokság szervezése során hogyan dolgozták fel és építették be a világkupákon szerzett tapasztalatokat?

– A világbajnokság megszervezése nagyságrendekkel összetettebb feladat volt, főleg, hogy az Öttusa a Laser Run világbajnoksággal is társult. A világkupákat tesztversenynek jelöltük meg, igyekeztünk mindent kipróbálni, amit csak lehetett, és a módszerek már akkor is beváltak. Példaként említhetném a pást fölötti takarás le-föl mozgatását, ami nagyon jól működött, vagy láttuk, hogyan fog kinézni a lovaspálya a lőtér mögött. Ezek nagyon hasznos információk voltak, hogy tudtuk előre, mire számíthatunk. A futópálya minősége is fontos kérdés volt, ott is figyeltünk arra, hogy megfeleljen a szükséges specialitásoknak, például, hogy minél keményebb legyen, és kellő mennyiségű öntözéshez jusson.

Mik voltak a szervezés során a legnagyobb kihívások? Gondolok itt például a helyszínváltozásra.

– Igen, ez eléggé megbonyolította a munkánkat. A pályázatot alapvetően is a Kincsem Parkba nyertük el, de mégis a Margitszigetre kellett berendezkednünk, és hónapokig úgy készültünk, utána pedig visszakerültünk az eredeti helyszínre. Ez azért is volt komplikált, mert számításba kell venni, hogy egy ilyen színvonalú sportrendezvény helyszínen közben nem áll meg az élet, nekik is van saját programjuk, menetrendjük, és ebbe kellett beleilleszteni a világbajnokságot. Nem volt egyszerű feladat, mert szinte mindent elölről kellett kezdenünk, de neki rugaszkodtunk, és megoldottuk. És abszolút hálásak lehetünk a Kincsem Parknak is, hogy befogadták a rendezvényt, és a lehető legjobb tudásukat adták a világbajnoksághoz.

Mekkora apparátusból épült fel a szervező bizottság? Illetve milyen ütemben bővült a szervezésben részt vevők száma az esemény közeledtével?

– A szervezésben partnerünk volt a Nemzeti Sportügynökség, így még jobban megoszlottak a feladatkörök, és mindennek tudtunk szakmai felelőst találni. Az említett világkupákhoz képest háromszoros-négyszeres volt a szervezői létszám. Összesen több mint 200-an dolgoztunk a vb megszervezésében és lebonyolításában. Természetesen a szervezési fázisok előrehaladtával, amikor kijelöltük az újabb feladatokat, akkor meg is kerestük rá a megfelelő szakembereket, és ennek megfelelően célirányosan bővült csapatunk. Önkéntesek is szép számmal vettek részt az eseményen, sokan újak, akikkel behatóbban megismertettük a sportágat, és felkészítettük őket a várható szituációkra, voltak régebbi jelentkezők, és a sportágon belüli fiatal versenyzők is, akik örömmel segítették a rendezvényt.

Versenyigazgatóként milyen feladatokat látott el a vb szervezése során? Hogyan fogta össze a csapatot? A szakmai szempontokon túl milyen vezetési elveket vall?

– Versenyigazgatóként és sportszakmai referensként főbb feladataim közé tartozott a helyszínek állapotának ellenőrzése, illetve a versenyzők utaztatásának teljes körű koordinációja. És hogy lehet összefogni a csapatot? Sok türelemmel. (nevet) Vezetőként figyelek a konstruktív kommunikációra, az együttműködésre, nyitott vagyok a kollégák felé, mindent megbeszélünk, de olyan helyzetek is vannak, amikor nagyon határozottnak és következetesnek kell lenni, mit várok el annak érdekében, hogy hatékonyan működjenek a dolgok. A döntések következményeiért pedig maximálisan vállalom is a felelősséget. Én mindig azt vallom, hogy nekünk szervezőknek az a feladatunk, hogy a felmerülő nehéz helyzeteket úgy abszolváljuk, hogy abból a látogatók semmit se vegyenek észre, hanem tudjanak csak a rendezvényre koncentrálni.

Milyen hazai és nemzetközi érdeklődést tapasztaltak a látogatók, szurkolók és a protokoll személyek tekintetében?

– Nagyköveteket, külképviseleti vezetőket is köszönthettünk a közönség soraiban. Megtisztelő volt, hogy Albert monacói herceg, a Nemzetközi Öttusa Szövetség tiszteletbeli elnöke is ellátogatott a rendezvényre. Arra is büszkék lehetünk, hogy hozzánk jár tanulni a nemzetközi sportvilág. Több külföldi sportvezetővel is volt alkalmam beszélgetni, akik arról számoltak be, hogy a megvalósítás jó példáját látva maguk is választ kaptak bizonyos szakmai kérdésekre. Jövőre Kínában lesz az öttusa világbajnokság, és kínai szakemberek is érkeztek megfigyelni a versenyt.

Végh Nóra Judit

Nyitókép: MÖSZ/Buza Virág

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.