SportMenedzser Magazin

Gyorstollaslabda világbajnokság

A sportág, amelyet rengetegen megkedveltek, és immáron tíz éve számos játékos űz Magyarországon. Van, aki versenyszerűen, más hobbi szinten játssza – ez a gyorstollaslabda, azaz a crossminton. Országosan mintegy 10 egyesületbe tömörülnek a gyorstollaslabdázók.

A sportág, amelyet rengetegen megkedveltek, és immáron tíz éve számos játékos űz Magyarországon. Van, aki versenyszerűen, más hobbi szinten játssza – ez a gyorstollaslabda, azaz a crossminton. Országosan mintegy 10 egyesületbe tömörülnek a gyorstollaslabdázók. A nemzetközi eredményeket tekintve, a magyarok élen járnak, hiszen számos világbajnokkal, Európa-bajnokkal, valamint kiemelkedő világranglista helyezésekkel büszkélkedhetünk, egyéni és páros kategóriákban egyaránt. Azt is lehet mondani, igazi specialistái vagyunk a sportágnak. Ennek köszönhetően idén július 4. és 7. között a budapesti Tüske csarnokban rendezték meg az 5. Crossminton világbajnokságot.

A világbajnokság megszervezése igazán nagy kihívás volt a szövetség aktív tagjai számára, az előkészületek több mint egy évet vettek igénybe. Mivel a gyorstollas igazi hobbisport, így számos kategória (17 hivatalos) került megrendezésre: talán nincs is még egy sportág, ahol a 8 éves kisgyermekektől a 65 éves urakig és hölgyekig, egész nap ütik a labdát. A megmérettetés céljából 24 ország 520 versenyzője érkezett Budapestre, és a négy nap során több mint 1000 mérkőzést játszottak. A világbajnokságra olyan egzotikus országokból, mint Mauritius vagy India, nagy létszámú csapattal jöttek. A crossminton különösen kedvelt szabadidős sport Japánban, így onnan is érkeznek sportolók. Egyébként Csehország mellett még Japán pályázott a 2019-es világbajnokság szervezési jogának elnyerésére.

A gyorstollaslabda játékot 2001-ben, egy német származású, volt tengerész, Bill Brandes találta fel a squash és a badminton egyesítéséből. Célja egy olyan tollaslabdasport létrehozása volt, amelyet a szabadban is lehet játszani, anélkül, hogy a könnyű labdát elfújná a szél. Elmondása szerint: a tollaslabda iránti rajongása és a pályák hiánya inspirálta arra, hogy egy a szabadban és tetszőleges helyszínen játszható játékot fejlesszen ki, ami még a stressz levezetésre is jó. Tehát az igazi találmány maga a labda (speeder), mely fejnehéz, rövid aerodinamikus szoknyájával nagy sebességet és pontosságot tud garantálni. Később erre a labdára alapozva hozta létre a német Speedminton cég a játékot, és 2001-ben nevezete el gyorstollaslabdának (speed badminton). Az első világbajnokságot nem meglepő módon, Berlinben rendezték meg, a svéd Per Hjalmarson és a német Janet Köhler győzelmével. A sportág nagyon gyorsan fejlődik: míg 2003-ban 6000 aktív játékos volt, jelenleg ez a szám 400.000-re tehető. Európa-szerte rendszeresen tartanak versenyeket, és az utóbbi időben már a többi kontinensen is.

Révész Gábor Chacho

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.