SportMenedzser Magazin

Élmény, barátok, hangulat, kapcsolatok!

Elindult a labdarúgó EB önkéntes programja

Élmény, barátok, hangulat, kapcsolatok!

Elindult a labdarúgó EB önkéntes programja

A közelmúltban megkezdődött az önkéntesek toborzása a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra. Mint ismeretes, 2020-ban egyszerre 12 helyszínen rendezik meg az EB mérkőzéseit, ezek közül nekünk a legfontosabb Budapest, ahol négy mérkőzésre kerül sor. A szerkesztőség már meglátogatta az épülő új Puskás Stadiont, ami magyar szemmel egy csodálatos, impozáns létesítmény lesz, hazánkban egyedülálló méretekkel. A létesítmény három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek lesz a helyszíne. A csapatok, melyek még most nem ismertek, remélhetőleg minden alkalommal telt ház, azaz 67 000 néző előtt játszanak majd. Az első budapesti EB mérkőzést 2020. június 16-án rendezik, majd június 20-án és 24-én kerül sor az F csoport két másik meccsére, míg június 28-án a kieséses szakasz mérkőzésére.

Egy világesemény, amilyen a mi EB-nk is lesz, rengeteg területet ölel fel, mozgat meg. A csapatok és a nézők egyértelműek mindenkinek, de nem szabad megfeledkezni, többek között, a médiáról, a létesítményüzemeltetőkről, a biztonsági személyzetről, a VIP-ről, a műsor szervezőkről és résztvevőkről, a kiszolgálásért felelősökről se. Ha szigorúan a mérkőzést vesszük, akkor egy apró, de annál fontosabb érdekesség például a játékvezetők kiszolgálása, kezelése. Szintén fontos a várhatóan nagyszámú külföldiek útba igazítása, hiszen tudjuk milyen az, amikor mi is egy új helyen járunk, ebben az esetben hatvanezer ember között, és szeretnénk a helyünket időben megtalálni és elfoglalni, esetleg a szotyit, vagy az üdítőt is megvenni a kezdésre.

Amikor egy nagy esemény záró ceremóniájára kerül sor, sokszor halljuk a köszönetet az önkéntesek önfeláldozó munkájáért, akik nélkül adott esemény nem valósulhatott volna meg. Kívülről talán ez közhelynek hangzik, de valójában felbecsülhetetlen és nélkülözhetetlen részvevői a zökkenőmentes megvalósításnak. Az önkéntes a munkáját, az idejét áldozza fel, ellenszolgáltatás nélkül, az eseményért, általában szívét-lelkét adja a program sikeréért. Cserébe olyan élményt, és ami talán még fontosabb, érzést kap, amit élete végéig szívesen idéz majd fel, amit idős korában is mesélni fog az unokáinak. Nem véletlen, hogy a nyugati kultúrában nagy hagyományai vannak a sport-önkéntességnek. Az olimpiákon, világbajnokságokon sokszor idősebb emberek önkénteskednek, akik büszkén sorolják fel, hogy az elmúlt húsz-harminc évben mennyi helyen jártak, milyen fantasztikus emberekkel találkoztak, és mennyire élvezik a pezsgést, a vibrációt, ami körülveszi őket. Fodor Anettel, az UEFA 2020 budapesti önkéntes program vezetőjével arról is beszélgettünk, hogy számíthatnak-e hasonlókra azok, akik a foci EB-n szeretnének önkénteskedni, jelen lenni és a szervezésben részt venni.

– És ezeken felül még számtalan dologra számíthatnak! Nekünk nagyon fontos, hogy akik csatlakoznak hozzánk, jól érezzék magukat, és minden meccsen számíthassunk rájuk. Az UEFA az EB kapcsán 12 000 önkéntessel fog dolgozni, azaz nagyjából egy helyszínen 1 000 emberrel számolhatunk, ami egy nagyon magas szám. 24 feladatterületet határozott meg az UEFA, biztos vagyok benne, hogy mindenki talál magának, egyéniségének megfelelő szakmai részt.

– Komoly számok. Bárki jelentkezhet, vagy van valamilyen előképzettségre vonatkozó elvárás?

– Az európai szövetség három követelményt támaszt mindösszesen. A jelentkező csak 18. éven felüli lehet, pontosan 2020. május 1-ig be kell töltenie a 18. életévét. Angolul társalgási szinten kell tudnia, illetve a négy meccsnapon rá kell érnie. Utóbbi esetben vannak olyan területek, ahol nemcsak a mérkőzés napján, hanem előtte és utána is lesznek feladatok. A jelentkezők kiválaszthatják az általuk preferált három területet, ahol szeretnének dolgozni. Ezt nem tudjuk garantálni, de természetesen próbáljuk a megjelölt területek valamelyikére beosztani őket. A regisztráció már elindult, a jelentkezőket folyamatosan várjuk. Július elején már elkezdődnek az interjúk, és novemberig tartanak. Egyes területeken már egy hónappal az esemény előtt kezdődik a munka élesben. Minden jelentkezőt várunk, a korábbi önkéntes tapasztalat előny, de nem feltétel. Jó példa erre a női Bajnokok Ligája budapesti döntője, ahol sok első önkéntes volt, akik ki szerették volna próbálni, milyen is ez. Nekünk a motiváltság a legfontosabb, és az, hogy megbízható kollégáink legyenek, akik a meccsnapokon ráérnek, és eljönnek. A labdarúgás iránti érdeklődés egyáltalán nem elvárás, a legtöbb terület sportági szempontból neutrális, mint például az akkreditáció, jogvédelem, média, reptér, ceremónia, társadalmi fenntarthatóság, IT. Azt személyesen is tapasztalom, hogy az emberek néha félreértik, és azért nem jelentkeznek, mert a focihoz nem értenek. Mindenki bátran jelentkezzen, az is, akinek a foci nem szívügye. Én sem vagyok egy úgynevezett futball-fan, de a 2016-os EB eufóriát magam is és az is átérezte, aki nem járja a pályákat minden héten. A labdarúgást körülveszi egy olyan atmoszféra, amit máshol nem lehet tapasztalni, vagy legalábbis nem ilyen mértékben. A kiválasztott szerencsések tárgyi juttatásokban is részesülnek, például teljes adidas felszerelést kapnak majd cipővel együtt, amit megtarthat mindenki, de kisebb ajándékokkal már az interjúztatáskor és majd az esemény végén is meglepjük őket. Lesz hatalmas záró buli is, továbbá a résztvevők igazoló diplomát kapnak, ami jó referencia, ingyenes lesz a BKV részükre és természetesen étkezést is biztosítunk. Szállást ugyanakkor nem kínálunk, a vidéki jelentkezők maguk kell megoldják a lakhatásukat Budapesten. Speciális területek is vannak, úgy, mint a jogvédelem. Ezt azért említem, mert nem feltétlenül végzett jogászokat várunk, hanem marketing vagy joghallgatókat, ugyanis ide tartozik a jegyüzérkedés, vagy a hamisított termékek kereskedelme. Másik terület a nézőtéri önkéntesség, ahol, mivel a Puskás Stadion nemdohányzó stadion lesz, sárga és piros lapokkal kell figyelmeztetni a szabályokat be nem tartókat.

– Egy ilyen nemzetközi eseményen sokszor találkozunk külföldi önkéntesekkel is. Az EB-n is lesznek?

– Igen, az előzetes adatok alapján, Budapesten is lesz sok külföldi önkéntes. Az ő jelentkezésüket is várjuk, akár határon túlról, akár máshonnan, mert vannak olyan területek, ahol a magyar nyelvtudás nem szükséges. Erre van egy aranyos történet, Azerbajdzsánból jelentkeztek ketten dolgozni, hogy szeretnének jönni, mert Budapesten lesz az EB. Mondtuk nekik, hogy igen, de csak ezért ne utazzanak ennyit, mert Baku is rendező helyszín. Nem tudták, megköszönték, és beadták a saját hazájukba a jelentkezésüket. Nemrég indult a toborzás mind a 12 városban, idő kell, amíg megismerik a lehetőségeket az érdeklődők. Sok külföldi él Magyarországon, például egyetemisták, vagy itt dolgoznak külföldi cégeknél, őket is ugyanúgy szeretettel várjuk, mint például a külföldön tanuló, dolgozó magyarokat is. A magyarul nem beszélők aránya nagyjából 5-7%-a lesz a teljes önkéntes csapatnak.

– A magyar önkéntes szervezők mennyire működnek együtt a többi várossal?

– Nagyon szoros az együttműködés, amit az UEFA is elősegít. Három havonta utazunk ki a székhelyükre továbbképzésekre, ahol a tapasztalatainkat is megosztjuk egymással. Az önkéntes managerek egyeztetnek közvetlenül egymással is, ha olyan kérdés merül fel, szinte napi kontakt van közöttünk. Az UEFA önkéntes csapat nagyon tapasztalt és segítőkész. Egymást is motiváljuk, látjuk, ki hol tart, miben van előrébb, vagy szorul esetleg segítségre. Ez egy igazi nemzetközi csapatmunka, ebből a szempontból is.

– Az EB egy UEFA rendezvény, mégis a magyar szövetség, az MLSZ jelenik meg sokszor. Kérlek, segíts kicsit eligazodni bennünket a munkamegosztásban.

– Az EB az UEFA rendezvénye, de adott országban, helyszínen a helyi szövetség működik közre a megvalósításban. Teljesen közös szervezés és megvalósítás. A projektmenedzsmentnél három projekt típust különböztetnek meg, melyeket színekkel jelölnek. Az önkéntes management Zöld projekt, ami kooperáció, a Sárga a csak helyi, a Kék pedig a csak UEFA. Nekem a munkámról az MLSZ felé és az UEFA felé is jelentenem kell.  Szakmai felettesem az UEFA, tőlük kapom a feladatokat, mint önkéntes manager. A magyarországi egész EURO 2020 rendezés projektvezetője Szabó Vilmos, az MLSZ eseményszervezési osztályának vezetője, de az előkészületekben nagyon sok kolléga végez áldozatos munkát. A női BL, amiben szintén részt vettem, egyébként egy remek tesztesemény volt, de a szervezés nem teljesen ugyanolyan az EB-n. Például a női BL idején idejött az UEFA-tól a felettesem, és a helyszínen volt végig, míg jövőre nem várható, hiszen egyszerre kellene legyen több helyen, így mi, a helyiek leszünk a vezetők. Az UEFA nagyon sok mindent meghatároz az önkéntességben. Összehasonlításképpen a 2017-es FINA Vizes VB által gyűjtött tapasztalatomat hoznám, ahol versenyrendezőként nekem kellet megadnom az önkénteseknek szánt feladatokat és az ahhoz szükséges létszámokat. Az UEFA-nál ezt a munkát ők végzik, a létszámokat és a műszakok idejét is az UEFA határozza meg. Én összefogom az egész területet, így kicsit magamat, és a korábbi önkéntes tapasztalataimat is bele tudom vinni a munkába. Tudom, hogy fontos a légkör, a munkamorál, ezekre már a képzéseken is odafigyelek.

Tájékozódás és jelentkezés: https://euro2020.mlsz.hu/onkentes

Deregán Gábor

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.