SportMenedzser Magazin

Drasztikusan csökken a fizikai aktivitás

     Angliában a héten már visszatérhettek a nézők a stadionokba – igaz minimális számban. Kétezer főt engednek be egy-egy stadionba mérkőzésenként, a vírus által kevésbé sújtott régiókban. Bár a helyzet még közel sem üdvözítő, a britek jó előre gondolkoznak a közeljövő feladatain. Ennek apropóján nyilatkozott Chris Whitty tisztifőorvos, aki elmondta, hogy a testmozgásnak és a fizikai aktivitásnak kulcsszerepet kell játszania az Egyesült Királyságban a járvány elmúltával. Kiemelte, hogy az ország egészségügyi terveiben hangsúlyosabb szerepet kell kapnia a sportolásnak és a mozgásnak.

A versenysport példákat állít az emberek, különösen a fiatalok elé. Ilyen szempontból is jó, hogy a csapatsportok a vírus második hullámában nem álltak le teljesen, és ha nem is a helyszínen, de tv képernyői előtt mindenki láthatja a játékosokat, a mérkőzéseket. Emberi tulajdonság, hogy a sztárokat utánozni szeretnénk, olyanok szeretnénk lenni, mint ők. Persze nem lehet mindenki világbajnok, de az élsportolók példája sokakat serkent mozgásra, legyen az kocogás, úszás, fitnesz vagy tenisz – bármilyen szabadidős sport, amitől jobban érezzük magunkat. Az edzőtermek, szabadidős központok és sportlétesítmények üzemeltetői komoly szerepet játszanak ezen a téren, húzta alá az angol tisztifőorvos. „Ahogy kijövünk a COVID-19 okozta válságból, nagyon fontos, hogy megpróbáljuk azokat az embereket, akik már korábban megszokták a rendszeres testmozgást, visszavezetni a pályákra, termekbe, és egyben ösztönöznünk kell a többieket, akik azelőtt nem végeztek rendszeres fizikai aktivitást, hogy kezdjenek el minél hamarabb mozogni.”- mondta Whitty.

A professzor hangsúlyozta, hogy a testmozgás javítja az egészséget, ami lényeges az egyénnek, és segítség az országnak, az egészségügyi ellátórendszernek is. A testmozgás elengedhetetlen a boldog és egészséges időskor számára, és rendkívül fontos, hogy lehetőséget teremtsen az értelmi, vagy fizikai fogyatékossággal élők számára is, hogy fizikailag aktívak legyenek.

Egy angol kutatás kimutatta, hogy drasztikusan és folyamatosan csökken a fizikai aktivitás a szigetországban. Ez nyilván nemcsak a britekre igaz, hanem, sajnos, mindenhol a világon ugyanez a helyzet. A COVID egyszerűen megnehezítette, de talán kifejezőbb, hogy ellehetetlenítette az önfeledt szabadidős sportolást. A korábbi lehetőségek szinte teljesen beszűkültek, vagy ha vannak is, mint a kültéri fitneszparkok, sokan nem merik használni azokat.

Azt hogy mennyire komolyan gondolják a britek a mozgást jól mutatja, hogy különböző ötleteket, javaslatokat, kihívásokat és online tréningeket tettek közzé, ezzel is elősegítve, hogy az emberek ne tunyuljanak el.

Angolul ezen a linken található néhány hasznos példa: https://www.sportengland.org/jointhemovement