SportMenedzser Magazin

BUDAPESTI EGYESÜLET A NEMZETKÖZI SPORTÉRT: SPORT, MINT KAPU A VILÁGRA

BUDAPESTI EGYESÜLET A NEMZETKÖZI SPORTÉRT: SPORT, MINT KAPU A VILÁGRA

Budapest az utóbbi évtizedekben Európa egyik legnépszerűbb befektetési helyévé és a turisták kedvelt célpontjává vált. A multinacionális vállalatok egyes egységeinek betelepülésével és a magyar felsőoktatás kapunyitásával párhuzamosan egyre több nemzetközi munkavállaló és diák érkezik fővárosunkba.

Budapest az utóbbi évtizedekben Európa egyik legnépszerűbb befektetési helyévé és a turisták kedvelt célpontjává vált. A multinacionális vállalatok egyes egységeinek betelepülésével és a magyar felsőoktatás kapunyitásával párhuzamosan egyre több nemzetközi munkavállaló és diák érkezik fővárosunkba. Budapest példamutató városként, számos minőségi szabadidős sportolási lehetőséget kínál lakosságának, így a rövidebb és hosszabb távon itt tartózkodó külföldieknek is. Ennek ellenére, kevés olyan szabadidősport promóciós program működik, amelyek kifejezetten ezt a növekvő, heterogén közösséget célozzák meg. A sport univerzalitása és népszerűsége révén könnyen alkalmazható egy ilyen nemzetközi közösség megszólítására és a befogadó társadalommal való erősebb kapcsolatok kiépítésére. A 2017-ben alakult Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért erre a fokozódó igényre épít, és származástól függetlenül kínál becsatlakozási lehetőséget különféle, alulról szerveződő szabadidős sporttevékenységekbe.

A Budapesti Egyesület a Nemzetközi Sportért (angolul Budapest Association for International Sports – BAIS) ötlete pár sportszerető, világlátott egyetemistától származik, akik 2014-ben a Testnevelési Egyetemen kialakult baráti körből indították el kezdeményezésüket. Az alapítók külföldi tanulmányaik során sokszor úgy érezték, hogy a kint eltöltött szemeszter alatt nincs megfelelően ösztönző környezet a rendszeres fizikai aktivitás fenntartására. Hazatérve önkéntes alapon, saját szabadidejükben kezdtek el szervezni olyan szabadidős sporttevékenységeket, amelyek elsősorban a budapesti egyetemekre érkező hallgatóságot és a multiknál dolgozó külföldi fiatalokat célozták meg. A méltán népszerű kispályás futball bajnokság mellett, különféle sporteseményeken vehettek részt az érdeklődők: fallabda, túrázás, falmászás és jóga is a repertoár részét képezte. Amennyiben a Magyarországon tartózkodó külföldi fiatal komolyabb érdeklődést mutatott egy adott sportág iránt, az önkéntesek olyan helyi sportklubokkal és egyesületekkel kötötték őket össze, ahol szívesen várták az új játékosokat vagy a rendszeresen mozogni vágyókat. Az önkéntes alapokon szerveződő kezdeményezés népszerűsége maga után vonta az intézményesítés igényét. Budapest főváros támogatásának megszerzése után a fiatalok informális közössége 2017 novemberében hivatalosan is egyesületté alakult.

Az eredeti ötletnek megfelelően az egyesület fő célkitűzése a sportos és egészséges életmód népszerűsítése a Budapesten élő külföldi fiatalok körében. Noha a multinacionális vállalatok és egyetemek színvonalas sportolási lehetőséget kínálnak az itt tartózkodó munkavállalóknak és diákoknak, mégis sokszor az ideérkező külföldiek tanácstalanok, hogyan lehetne csatlakozni a többnyire magyar nyelven hirdetett edzésekhez és egyéb sportolási lehetőségekhez. Az egészséges életmód népszerűsítésére és a befogadó környezet jobb megismerésére kiváló alkalmat jelentenek az egyesület által szervezett túrák. 2018 során kiugró népszerűségnek örvendtek ezek a szabadidős sportolási lehetőségek, szinte minden alkalom során száznál több résztvevővel számoltak a szervezők. Fontos kiemelni, hogy ezek az események a testmozgás népszerűsítése mellett optimális keretet nyújtanak a szocializációra és kapcsolatépítésre is.

Garamvölgyi Bence

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.