SportMenedzser Magazin
AZ ÖTTUSA ÉVE

Az öttusa az egyik legeredményesebb magyar sport, a szerzett olimpiai pontok alap­ján a sportágak hazai rangsorában a nyolcadik. Nemzetközi összehasonlításban még inkább kiemelkedik, Magyarország a legsikeresebb nemzet az olimpiai játékokon, 9 arany, 8 ezüst és 5 bronzéremmel.

Az öttusa az egyik legeredményesebb magyar sport, a szerzett olimpiai pontok alap­ján a sportágak hazai rangsorában a nyolcadik. Nemzetközi összehasonlításban még inkább kiemelkedik, Magyarország a legsikeresebb nemzet az olimpiai játékokon, 9 arany, 8 ezüst és 5 bronzéremmel.

A Magyar Öttusa Szövetség, nemzetközi szerepünknek megfelelően kiemelt hang­súlyt fektet a hazai verseny­rendezésre. Számos világversenynek voltunk már házigazdái, utánpótlás- és felnőttszinten egyaránt. Az utóbbi idő­szak hazai versenysorozatát a szövetség megkoronázza az idei öt nagy nemzet­közi versennyel. Immár évek óta a Pe­ridot Fedettpályás verseny nyitja a sort januárban, ami a szintén hagyományos­nak mondható kecskeméti Világkupával folytatódik májusban. Idén júliusban az Európa-bajnokságot Székesfehérvár rendezi, míg az Egyetemi Világbajnok­ságnak júliusban, és a Katonai Öttusa Világbajnokságnak szeptemberben Bu­dapest lesz a házigazdája. Jövőre pedig a felnőtt-világbajnokság lesz hazánkban. Ezekről az igazán komoly eseményekről beszélgettünk Gallai István főtitkárral, és Kármán Sándor versenyigazgatóval.

Minek köszönhető a sok verseny­rendezés?

Gallai István: A nemzetközi szövet­ség magas követelményeket állít egy-egy rendező felé, aminek nem minden tagállam tud magas szinten megfelelni. Például komoly lőteret, vagy technikai hátteret kell biztosítania a rendezőnek, ami rendelkezésünkre áll és emellett folyamatosan fejlesztjük is. A külföldi versenyzők szeretnek idejönni, mert tudják, hogy kiválóak a körülmények, és nem kell még a hatodik tusával – mint a logisztika, vagy a szállás – megküzdeniük. Ezt a magyar öttusa hosszú évek alatt építette ki, nemcsak a mostani vezetés, hanem az előző és azt megelőzőek is.

Kármán Sándor: A Nemzetközi Öttusa Szövetségnél /UIPM/ kell pályázniuk az országoknak, városoknak. A UIPM négy­éves ciklusra választja ki a rendezőket, így hosszú távra tudunk tervezni a hely­színt illetően is. Ennek megfelelően Kecs­kemét 2020-ig Világkupa-helyszín lesz. A rendezés a magas elvárások miatt rendkívül költséges, ráadásul az elmúlt 3-4 évben közel dupla annyit kellett köl­teni, mint azt megelőzően. Magyarorszá­gon az állam támogatja a rendezést, és ez nagyon fontos szempont. A verseny maga, roppant színvonalas, ezért külö­nösen népszerű a sportolók körében. Példaként, a márciusi Los Angeles-i Világ­kupán két selejtező csoport volt, nekünk viszont rendszerint hármat kell kialakíta­ni, mert annyival több versenyző érkezik Kecskemétre. A férfi indulók száma közel 100, a nőké pedig általában 80-85 fő.

Deregán Gábor

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.