SportMenedzser Magazin

„A sportorvos is menedzser”

Interjú Dr. Téglásy Györggyel, a Sportkórház mb. orvosigazgatójával

Interjú Dr. Téglásy Györggyel, a Sportkórház mb. orvosigazgatójával

Részletek az interjúból:

Több olimpián is volt alkalma részt venni keretorvosként. Mesélne arról, hogyan élte meg őket?

Eddig négy olimpián, két Universiádén, illetve számos világ- és Európa-bajnokságon volt szerencsém orvosként kísérni a magyar sportolókat. Mindegyik olimpia nagy élmény volt.

Melyik maradt a legkedvesebb emlékként? Akár szakmailag, a szervezés vagy a társaság miatt.

Az első feladat mindig a munka volt, hogy ott legyünk a saját sportágunk csapata mellett, és természetesen azon más sportágak versenyzőit is kikísértük a versenypályára, akikkel nem volt kint keretorvos. A versenyek helyszínén teljesített szolgálat mellett az olimpiai faluban is ügyeltünk, de azért minden olimpián akadt egy-egy szabad délután, egy kicsit felfedezni a környéket. Pekingben és Rióban az egzotikus környezet, Athénban a kultúra és a hagyományok fogtak meg. Ha viszont csak egyet lehet választanom, akkor a londonit emelném ki: emberléptékű, családias hangulatú, professzionálisan megszervezett esemény volt, aránylag kis terjedésű, koncentráltan elhelyezett pályákkal rendelkezve. Az olimpiai falu is kellemesen és kényelmesen volt kiépítve. Ott éreztem magamat a legjobban.

Mit ajánlana a szülőknek, akiknek sportol a gyermeke? Hogyan lehet már kiskorban felkészíteni a testet, hogy minél kevesebb eséllyel sérüljön le? Milyen preventív eszközöket tudna említeni?

Nagyon fontos a megfelelő sportruházat és sportfelszerelés. Ennek leglényegesebb eleme a jó sportcipő. Az is fontos lenne, hogy a szülők ne válasszanak túl korán sportágat a gyermeküknek. Érdemes több sportot is kipróbálni, mielőtt egy sportág mellett kötelezi el magát a gyermek. A jó technikájú futás és úszás elsajátítása például kiváló kezdet lehet, mivel megfelelő alapot teremt a többi sportághoz is fontos állóképesség megszerzéséhez. Az sem tragédia, ha nem válik élsportoló a gyermekből, de ha megszereti a sportot, akkor a sport egy életen át végig fogja kísérni, és felnőttként nem csupán egészséges lesz, de sok örömét is leli majd a sportolásban. Nagyon jó látni hazánkban, hogy egyre több helyen vannak szabadtéri erősítő eszközök, amelyek tényleg bárki számára könnyedén elérhetők és ingyenesen használhatók. Szintén örömteli, hogy a vidéki sportpályákon egyre jobb körülmények között sportolhatnak a fiatalok, így munkából hazafelé menet is szívesen figyelem a községünkben, ahogy még este 9-kor is rúgják a labdát a focipályán. A sport az egyik legjobb hobbi.

Végezetül, és nem csupán azért, mert a SportMenedzser Magazinnak nyilatkozom, de úgy gondolom, hogy maga a sportorvos is menedzser. Mindamellett, hogy segítünk a versenyzőnek eligazodni az egészségügy „útvesztőiben”, támogatjuk felkészülésüket, segítjük versenyzésüket és regenerációjukat az edzések, versenyek után, alkalmanként lelki támogatást is nyújtva nekik.  Az orvosi munka a megszerzett tapasztalaton nyugszik, amelyet az ismeretek elsajátításával és szakmai alázattal lehet eredményesen gyakorolni.

Végh Nóra Judit

A teljes cikk a nyomtatott magazinban olvasható.